Ένας Έλληνας σχεδιάζει το απόλυτο supercar στη μνήμη του Sir Stirling Moss!


Ο Κώστας Φουφουλίδης, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα σχεδιασμού της κινεζικής Geely και διαμένει μόνιμα στη Σαγκάη, δημιούργησε το «απόλυτο» supercar με έμβλημα το «αστέρι» της Mercedes, το οποίο αφιέρωσε στη μνήμη του μεγάλου Βρετανού πιλότου

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 19/4/2020

Το 2009 η Mercedes δημιούργησε ένα από τα πιο σπάνια μοντέλα της προς τιμήν του κορυφαίου οδηγού αγώνων, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη Formula 1 του Sir Stirling Moss. Η Mercedes SRL McLaren Stirling Moss είχε κατασκευαστεί σε μόλις 75 αντίτυπα και ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της μάρκας από τη Στουτγκάρδη.

Ο Κώστας Φουφουλίδης, όμως, επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο για να τιμήσει τη μνήμη του Moss, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 12 Απριλίου στα 90 χρόνια του. Βασιζόμενος στο κορυφαίο supercar της τρέχουσας γκάμας της Mercedes, την AMG GT, προχώρησε σε μια σειρά από αλλαγές που είχαν ως αποτέλεσμα την «Silver Echo».

Αυτό είναι το όνομα του supercar που φέρει τη σχεδιαστική σφραγίδα του Φουφουλίδη, και το οποίο, όπως ο ίδιος αναφέρει, «δημιουργήθηκε για να προσφέρει πάνω απ’ όλα οδηγική απόλαυση».

Η απουσία τόσο του παρμπρίζ όσο και της οροφής είναι χαρακτηριστική, δημιουργώντας έτσι ένα απόλυτα σπορ διθέσιο κουπέ. Ο ίδιος ο Φουφουλίδης ξεκαθάρισε ότι έκανε τις συγκεκριμένες σχεδιαστικές επιλογές ώστε η «Silver Echo» να αποτελεί έναν φόρο τιμής και στην Mercedes 300SLR, με την οποία ο Moss κέρδισε το 1955 το Mille Miglia.

Το εμπρόσθιο τμήμα είναι υπέρ το δέον αεροδυναμικό, προκειμένου αφενός να κατευθύνει επαρκή ποσότητα αέρα προς τον κινητήρα για την ψύξη του, αφετέρου να δημιουργεί την απαιτούμενη κάθετη δύναμη ώστε η «Silver Echo» να μένει… βιδωμένη στην άσφαλτο!

Όπως αναφέρει στην σελίδα του στο behance.net ο Φουφουλίδης, «ο Sir Stirling Moss και τα αυτοκίνητα που οδήγησε, άσκησαν τεράστια επιρροή στην καριέρα μου. Μακάρι η κληρονομιά του να συνεχίσει να εμπνέει».