Εντυπωσιάζει το νέο Ford Edge για την Κίνα (photos)


Μακρύτερο, ψηλότερο, φαρδύτερο και πιο μοντέρνο εξωτερικά, εν αναμονή και των πληροφοριών για το εσωτερικό του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 16/8/2022

Μπορεί στην Ευρώπη να μην είχε την πορεία που περίμενε, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διάθεσή του πριν από 3 χρόνια, ωστόσο στις ΗΠΑ και στην Κίνα το Forge Edge δίνει δυναμικά το παρών.

Έχοντας ήδη περάσει στη δεύτερη γενιά του το 2015, δεχόμενο facelift το 2019 και μια οθόνη αφής 12 ιντσών το 2021, όλα έδειχναν ότι ήρθε η ώρα για την επόμενη «φουρνιά» του. Και αν ήδη στις ΗΠΑ κυκλοφορεί η νέα έκδοση, κάτι ακόμα πιο καινούριο ετοιμάζεται για την Ασία.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισής του από την Κίνα, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το νέο SUV. Και όσοι περίμεναν ότι θα είναι ίδιο με των Αμερικανών, διαψεύστηκαν.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία - ούτε γραπτή ούτε… οπτική - για το εσωτερικό του, οι φωτογραφίες του εξωτερικού αλλά και όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά σε επίπεδο προδιαγραφών, το διαφοροποιούν πλήρως από αυτό στις ΗΠΑ.

Εντελώς ανασχεδιασμένη εμπρός μάσκα, στο δρόμο που χάραξαν τα πρόσφατα Ford Explorer, Equator - Equator Sport και Evos στην Κίνα. Ωστόσο τα πολύ λεπτά φωτιστικά σώματα, που «ενώνονται» με τη μάσκα με έναν μοντέρνο τρόπο, θυμίζουν αρκετά το Huyndai Tucson.

Συνεχίζοντας στο εξωτερικό, η Ford έχει βάψει μαύρες τις κολώνες του αμαξώματος και την οροφή. Στο πλάι, οι λαβές ανοίγματος των θυρών αναδύονται ηλεκτρικά για να ξεχωρίσουν από το αμάξωμα, ενώ οι τροχοί του θα έχουν ζάντες 19 και 20 ιντσών. Συγκριτικά με το υπάρχον μοντέλο, η κινέζικη έκδοση έχει τις κολόνες των καθρεπτών τοποθετημένες χαμηλότερα στις πόρτες.

Οι αλλαγές συνεχίζονται και στο πίσω μέρος. Τόσο στα φωτιστικά σώματα, που δε θυμίζουν σε τίποτα αυτά του προκατόχου του, όσο και στη λαβή ανοίγματος του πορτμπαγκάζ, που πλέον δεν προεξέχει. Η επιγραφή «Edge» είναι πολύ μεγαλύτερη από πριν, ενώ η πλαστική μαύρη επένδυση του προφυλακτήρα συνδυάζεται από μεταλλικά πρόσθετα.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν φωτογραφίες για το εσωτερικό του νέου SUV, άρα ούτε και λεπτομέρειες για τυχόν διαφοροποιήσεις. Εκεί που επίσης υπάρχουν αλλαγές, είναι στις διαστάσεις του Edge. Το κινέζικο, λοιπόν, έχει μήκος ακριβώς 5 μέτρα, αρκετά μακρύτερο από το 4.779 mm αμερικάνικο, αλλά και από το κινέζικο Edge Plus με τις τρεις σειρές καθισμάτων (4.878 mm) το οποίο κυκλοφόρησε στο facelift του 2019.

Το Edge είναι και φαρδύτερο (1.961 mm πλάτος) και ψηλότερο (1.773 mm ύψος) από τον προκάτοχό του, ενώ μεγαλύτερο κατά 100 mm είναι και το μεταξόνιο. Οσο για το βάρος του, η 5θέσια έκδοση ζυγίζει 1.945 κιλά, ενώ η 7θέσια 1.990 κιλά. Υπάρχει και έκδοση που ξεπερνά τους 2 τόνους (2.084 κιλά), έχοντας το μεγαλύτερο επίπεδο εξοπλισμού.

Προς το παρόν η μοναδική διαθέσιμη κινητήρια μονάδα είναι η υπερτροφοδοτούμενη βενζίνης 2,0 λίτρων, που αποδίδει 252 PS, ενώ τα επίσημα «αποκαλυπτήριά» του από την Ford δεν αποκλείεται να γίνουν στα μέσα του φετινού Νοεμβρίου, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Guangzhou.

Φωτό: Ministry of Industry and Information Technology (MIIT)