«Επακούμβηση» στην autobahn με 230 km/h! (βίντεο)


Ορισμένοι Γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι εξακολουθούν να μην έχουν όριο ταχύτητας. Κανένας όμως δεν μπορεί να προετοιμάσει έναν οδηγό για μία πλευρική σύγκρουση με 230 km/h!

  • Μιχάλης Κατωποδης
  • 5/10/2020

Και αν αναρωτιέστε πως γίνεται αυτό, η απάντηση είναι, εύκολα. Για να καταλάβουμε όμως τη φύση της συγκεκριμένης σύγκρουσης -η οποία, ευτυχώς, έληξε αναίμακτα- θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τα εξής. Η Γερμανία παραμένει ίσως η μόνη χώρα στον πλανήτη που διαθέτει τμήματα αυτοκινητοδρόμων (autobahn) χωρίς όριο ταχύτητας. Εκεί μπορεί κανείς να κινηθεί με την τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου του, είτε διαθέτει κάποιο Volkswagen Golf GTI, όπως στην προκειμένη περίπτωση, είτε κάποιο υπεραυτοκίνητο που ξεπερνά τα 300 km/h!

Η ασφάλεια, στην προκειμένη περίπτωση, δεν εξασφαλίζεται από το νόμο αλλά βασίζεται στην οδηγική παιδεία των Γερμανών οδηγών (λέξη άγνωστη για ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων οδηγών…). Όλοι κινούνται στη δεξιά λωρίδα και μόνο όταν αυτή γεμίσει θα ξεκινήσουν να καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη αριστερή της. Όσο για την κανονική αριστερή, κανένας δεν κινείται για ώρα, κανένας δεν μπαίνει με χαμηλή ταχύτητα και όλοι έχουν το ένα μάτι κολλημένο στον καθρέφτη, να κοιτάνε τι έρχεται από πίσω.

Το κακό με τις υψηλές ταχύτητες είναι ότι τα πάντα συμβαίνουν γρήγορα. Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, ο οδηγός ενός Volkswagen Golf GTI κινείται με περίπου 230 km/h στην αριστερή, όταν κάπου στο βάθος φαίνεται ένα άλλο αυτοκίνητο, με πολύ χαμηλότερη ταχύτητα, να επιχειρεί να προσπεράσει, μπαίνοντας και αυτό στην ίδια λωρίδα. Ο χρόνος συμπιέζεται και πριν προλάβουν να περάσουν λίγα δευτερόλεπτα, τα δύο οχήματα έχουν συγκρουστεί πλευρικά, ευτυχώς χωρίς κανένας από τους δύο οδηγούς να χάσει τον έλεγχο του οχήματός του.

Στην προκειμένη περίπτωση φταίει προφανώς ο οδηγός του Skoda, όπου δεν κατάφερε να διακρίνει το πολύ πιο γρήγορο όχημα και άρχισε να μπαίνει στην τροχιά του. Μάλιστα, ακόμα και όταν ο οδηγός του Golf του έπαιξε φώτα και κόρναρε, πάλι δεν είχε τα αντανακλαστικά να μαζευτεί, παρά συνέχισε να εισέρχεται στην αριστερή. Ευτυχώς, τέλος καλό, όλα καλά. Όσο βλέπετε όμως αυτό το βίντεο, δεν μπορεί, λίγο θα σφιχτεί η καρδιά σας την ώρα της σύγκρουσης. Εμείς σίγουρα δεν θα θέλαμε να βιώσουμε κάτι παρόμοιο.