Επενδύει στις ΗΠΑ η Volvo


ΕΠΕΝΔΥΣΗ 500 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ Ν. ΚΑΡΟΛΙΝΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΚΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

  • 11/5/2015

Η Volvo Cars επέλεξε την Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας για την ανέγερση της νέας, υπερσύγχρονης κατασκευαστικής της μονάδας, την πρώτη για τη σουηδική μάρκα στις Η.Π.Α.. Η αναγκαία επένδυση θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα ενισχύσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την παρουσία της Volvo στην αμερικάνικη ήπειρο.

Το νέο εργοστάσιο θα ανεγερθεί στο Ρίτζβιλ (Ridgeville), μία περιοχή κοντά στην πόλη Τσάρλεστον (Charleston) της Νότιας Καρολίνας. Η δυναμικότητά του θα είναι αρχικά 100.000 μονάδες το χρόνο. Στο εργοστάσιο της Ν. Καρολίνας θα κατασκευάζονται τελευταίας γενιάς μοντέλα της Volvo που θα προορίζονται τόσο για την αγορά των ΗΠΑ όσο και για εξαγωγή. Ο θεμέλιος λίθος προγραμματίζεται να μπει το φθινόπωρο αυτής της χρονιάς ενώ το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται να βγει από τη γραμμή παραγωγής μέσα στο 2018.

Η δημιουργία του νέου εργοστασίου ενισχύει την ανάπτυξη της Volvo Cars ως παγκόσμιου κατασκευαστή. Με εργοστάσια κατασκευής στη Σουηδία και το Βέλγιο να καλύπτουν τη ζήτηση στην Ευρώπη και τα δύο εργοστάσια της Κίνας να τροφοδοτούν την ασιατική ήπειρο, το νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ αναμένεται να δώσει στη σουηδική μάρκα τον όγκο παραγωγής που της είναι απαραίτητος για παγκόσμιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην premium κατηγορία. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2020 να έχει φτάσει σε παγκόσμιο επίπεδο πωλήσεις 800.000 αυτοκινήτων ετησίως. Η νέα μονάδα στη Ν. Καρολίνα αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Η Πολιτεία της Ν. Καρολίνας βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό άκρο των ΗΠΑ και βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας για την ανέγερση του νέου εργοστασίου έγινε όχι μόνο λόγω της εμφανούς εγγύτητάς της σε διεθνή λιμάνια και διαμετακομιστικά κέντρα αλλά – κυρίως – λόγω της εμπειρίας της Πολιτείας σε βιομηχανική παραγωγή υψηλής τεχνολογίας, του διαθέσιμου εξειδικευμένου προσωπικού και του πολύ θετικού επενδυτικού κλίματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εργοστάσιο σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 4.000 εργαζόμενους ενώ έχει υπολογιστεί ότι κάθε θέση εργασίας στη νέα μονάδα δημιουργεί 5 έως 7 νέες θέσεις εργασίας σε «δορυφορικές» επιχειρήσεις που θα συνεργάζονται με το εργοστάσιο.

Η παρουσία της Volvo στις ΗΠΑ ξεκίνησε το 1955. Η δημιουργία του νέου εργοστασίου θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη μάρκα, για επίτευξη ετήσιων πωλήσεων 100.000 αυτοκινήτων αποκλειστικά στην αμερικάνικη ήπειρο. Η εγγύτητα δε της παραγωγής με τη συγκεκριμένη αγορά σημαίνει ότι ο χρόνος παράδοσης θα μειωθεί δραματικά ενώ θα περιοριστούν και οι όποιες επιπτώσεις από την ισοτιμία της ισχυρής σουηδικής κορώνας απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ.