Έπεσε και αυτό το κάστρο – Αποκάλυψη για την πρώτη υβριδική Chevrolet Corvette (photos - video)


Η Chevrolet γιορτάζει τα 70 χρόνια από την κυκλοφορία της θρυλικής Corvette και παρουσιάζει την πρώτη εξηλεκτρισμένη έκδοση του μοντέλου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: CHEVROLET
  • 18/1/2023

70 χρόνια πέρασαν από τότε που η Chevrolet τράβηξε το κάλυμμα της πρώτης Corvette στη Νέα Υόρκη. Το διαχρονικό μοντέλο αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της αυτοκίνησης, και τώρα υποδέχεται την εξηλεκτρισμένη του έκδοση

Η Chevy Corvette E-Ray είναι ένα υβριδικό και άκρως επιθετικό όχημα. Φέρει έναν ηλεκτροκινητήρα στον μπροστινό άξονα, που παράγει 163 PS και 165 Nm ροπής, ο οποίος τροφοδοτείται από μία μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 1,9 kWh, η οποία επιτρέπει στο όχημα να μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με την ισχύ του ηλεκτροκινητήρα, αναπτύσσοντας ταχύτητα έως και 72 km/h.

Φυσικά, από ένα υβριδικό σύστημα δε λείπει ποτέ και η ΜΕΚ. Η Corvette E-Ray «κρύβει» κάτω από το κάλυμμα έναν -όχι άγνωστο- κινητήρα LT2 V8 χωρητικότητας 6,2 L, ο οποίος προέρχεται από τη Stingray. Προσφέρει 502 PS και 637 Nm ροπής, με τη συνδυαστική ισχύ να ανέρχεται στα 665 PS. Η E-Ray έχει εξοπλιστεί με μία ελαφριά μπαταρία ιόντων λιθίου 12V, η οποία τροφοδοτεί το σύστημα stop-start του V8.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, πρόκειται για την ταχύτερη Corvette παραγωγής που έχει δημιουργηθεί, αφού κάνει τα 0-100 km/h σε 2,5 sec, και το 400άρι σε 10,5 sec

Η «μαγεία» δε σταματά εκεί, καθώς η νέα υβριδική Corvette φέρει ένα σύστημα ανάρτησης Magnetic Ride Control 4.0, ενώ όλες οι εκδόσεις διαθέτουν κεραμικά φρένα Brembo. Όσο για τα ελαστικά, τα Michelin Pilot Sport για όλες τις εποχές τοποθετούνται ως προεπιλογή σε μέγεθος 20 και 21 ιντσών, ενώ διαθέσιμα είναι και τα Michelin Pilot Sport 4S για το καλοκαίρι.

Ο σχεδιασμός του μοντέλου είναι επιθετικός, με την E-Ray να είναι 9,14 cm πιο φαρδιά από τη συμβατική Stingray. Η μάσκα φέρει περισσότερα οριζόντια στοιχεία, τα οποία στρέφουν την προσοχή εκεί, ενώ και το πίσω μέρος έχει ανασχεδιαστεί, με νέους αεραγωγούς να έχουν προστεθεί στον προφυλακτήρα.

Η Chevrolet Corvette E-Ray είναι διαθέσιμη σε 14 διαφορετικούς χρωματισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Riptide Blue, Seawolf Gray, και Cacti, οι οποίοι είναι νέοι στον κατάλογο της εταιρείας. Ένας συνδυασμός χρωμάτων, αποκλειστικός για την E-Ray, τοποθετεί μία λωρίδα σε χρωματισμό Electric Blue κατά μήκος του αμαξώματος. Μαύρες εξατμίσεις και ανοιχτόχρωμα, φωτεινά σήματα θα είναι διαθέσιμα, ενώ οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από τις 5 διαφορετικές επιλογές που προσφέρονται για τις ζάντες, 4 από αλουμίνιο και μία από ανθρακόνημα.

Όλες οι Corvette του 2024 θα επωφεληθούν από τα εξελιγμένα συστήματα οδηγικής υποβοήθησης, καθώς θα διαθέτουν σύστημα αλλαγής λωρίδας, προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης και αυτόματο σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης. 

Φυσικά, ένα τέτοιο υπερόχημα δεν προορίζεται για όλους. Το κόστος της 2024 Chevrolet Corvette E-Ray θα ξεκινά από τα 104.295 δολάρια (95.973 ευρώ) για την έκδοση 1LZ coupe, και 111.295 δολάρια (102.414 ευρώ) για την έκδοση 1LZ κάμπριο.

Δείτε την Chevrolet Corvette E-Ray εν δράσει: