Επετειακές εκδόσεις για τα 100 χρόνια της Mazda


Η Mazda συμπλήρωσε εφέτος έναν αιώνα από την ίδρυσή της και δημιούργησε μια επετειακή έκδοση των μοντέλων της για να τιμήσει το γεγονός. Στην Ευρώπη, θα διατίθεται από το φθινόπωρο. 

  • 3/4/2020

Στις 30 Ιανουαρίου του 1920 συστήθηκε στην Hiroshima η «Toyo Cork Kogyo Company Ltd», η εταιρεία η οποία προϋπήρξε της Mazda και η οποία παρήγαγε φελλούς. Το 1927 μετονομάστηκε σε «Toyo Kogyo Company Ltd» και τον Απρίλιο του 1929 άρχισε να κατασκευάζει μηχανές για βιομηχανίες. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου δημιούργησε έναν δίχρονο κινητήρα 250 cc και λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 1930, κατασκεύασε την πρώτη μοτοσυκλέτα της.

Τον Οκτώβριο του 1931 παρήγαγε το πρώτο τρίκυλό της, το Mazda Go. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται η ονομασία «Mazda» και, σύμφωνα με τη ιστορία, προήλθε από τον μυθολογικό θεό Ahura Mazda ο οποίος ήταν ο θεός της αρμονίας, της ευφυΐας και της σοφίας. Το 1940, η Mazda παρουσιάζει το πρωτότυπο ενός επιβατικού οχήματός της αλλά δεν θα το βάλει σε παραγωγή. Η ουσιαστική αρχή της ως αυτοκινητοβιομηχανία θα γίνει τον Μάιο του 1960 με την παρουσίαση του διθέσιου R360 Coupé, του πρώτου επιβατικού μοντέλου της. 

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας, τα στελέχη της αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια επετειακή έκδοση των μοντέλων τους. Αυτή θα περιλαμβάνει αμάξωμα βαμμένο στο λευκό χρώμα που η Mazda ονομάζει «Flake White Pearl Mica» και διχρωμία στην οροφή των MX-5 και NX-30. Επίσης, θα φέρουν το λόγότυπο «100th Anniversary» τόσο εξωτερικά (αμάξωμα, ζάντες), όσο εσωτερικά (πατάκια, προσκέφαλα καθισμάτων). Επίσης το λογότυπο των 100 ετών θα υπάρχει και στο κλειδί του αυτοκινήτου.

Η ιαπωνική εταιρεία έχει αρχίσει να συγκεντρώνει παραγγελίες για τη συγκεκριμένη επετειακή έκδοση. Αρχικά, θα τη διαθέσει στην εγχώρια αγορά και από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η πώλησή της και στην Ευρώπη.