Επίσημα το Opel Grandland X Hybrid 4


Πρόκειται για το πρώτο υβριδικό μοντέλο της γερμανικές εταιρίας που μπαίνει και στην πρίζα για να προσφέρει έως 50 km ηλεκτρικής αυτονομίας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/5/2019

H Opel ανακοίνωσε το πρώτο της plug-in υβριδικό μοντέλο με το σύστημα πρόωσης που έχει εξελιχθεί από τον όμιλο PSA και που θα δούμε και σε άλλα μοντέλα. Στην περίπτωση του Grandland X Hybrid 4 η συνδυασμένη ισχύς φτάνει τα 300 PS και αποτελεί την κορυφαία έκδοση στην γκάμα του μοντέλου που βασίζεται στην πλατφόρμα LMP2. Η μέση συνδυασμένη κατανάλωση είναι στα 2,2 lt/100 km με εκπομπή στα 49 g CO2/km.

Στον μπροστινό άξονα υπάρχει ένας υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας του 1,6 lt που συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες. Ο ένας ηλεκτροκινητήρας είναι ενσωματωμένος στο αυτόματο κιβώτιο με οκτώ σχέσεις και βρίσκεται μπροστά. Ο πίσω ηλεκτροκινητήρας, επίσης 109 PS, βρίσκεται μαζί με τα ηλεκτρονικά ισχύος στον πίσω άξονα και συνθέτει σύστημα τετρακίνησης.

Η μπαταρία χωρητικότητας 13,2 kWh προσφέρει κίνηση μηδενικών ρύπων για 50 km σε κύκλο WLTP και συνδυάζεται με φορτιστή 3,3 kW (προαιρετικά υπάρχει και 6,6 kW). Με το επίσης προαιρετικό Wallbox των 7,4 kW η φόρτιση είναι στα 50 min. Η υποδοχή φόρτισης βρίσκεται από την πλευρά του οδηγού και οι μπαταρίες κάτω από τα πίσω καθίσματα.

O οδηγός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερα προγράμματα κίνησης, τα electric, hybrid, AWD και Sport. Η επιλογή electric ενδείκνυται για περιοχές περιορισμένης κίνησης (όπως πλέον ισχύει στα κέντρα αρκετών πόλεων της Ευρώπης), ενώ στην υβριδική λειτουργία υπάρχει έξυπνη ανάκτηση ενέργειας και λειτουργία OnePedalDriving (παρόμοια με αυτή των ηλεκτρικών BMW i3 ή Nissan Leaf). Η Opel έχει ως στόχο τον εξηλεκτρισμό όλης της γκάμας της μέχρι το 2024.