Επίσημη πρώτη για το πιο γρήγορο Honda Civic Type R όλων των εποχών (photos-videos)


H Honda μάς συστήνει την τελευταία και πιο γρήγορη έκδοση του Civic Type R, πριν το hot hatch περάσει στην εποχή του... ηλεκτρισμού.

  • 21/7/2022

25 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου Honda Civic Type Rοι Ιάπωνες αποκάλυψαν και επίσημα στο κοινό την τελευταία έκδοση της σειράς η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι και η πιο γρήγορη σε σχέση με ότι άλλο έχουμε δει στο παρελθόν.

Η επίσημη παρουσίαση του έρχεται μετά από μία μακρά περίοδο αναμονής όπου τα αλλεπάλληλα teasers είχαν κορυφώσει την αγωνία για την νέα πρόταση. Ο κατασκευαστής δεν θέλησε να αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειεςδείχνοντάς μας τα «βασικά» και υπόσχοντας ότι έχει να μας δείξει ακόμα περισσότερα τους επόμενους μήνες όταν και θα ξεκινήσει η παραγωγή του.

Η σχεδιαστική φιλοσοφία έχει πατήσει πάνω στην 11η γενιά του Honda Civic που αποκαλύφθηκε πριν λίγο καιρό, ωστόσο οι «πινελιές» που του προσδίδουν έναν πιο επιθετικό χαρακτήρα είναι εδώ. Πρώτη και καλύτερη η τεραστίων διαστάσεων αεροτομή η οποία είναι τοποθετημένη πιο χαμηλά σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση και συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή κάθετης δύναμης, αυξάνοντας τα αεροδυναμικά αποτελέσματα.

Στην ίδια λογική, χαμηλά στο πίσω μέρος, έχει τοποθετηθεί ο διαχύτης μέσα από τον οποίο ξεπετάγονται τα τρία τελικά του συστήματος εξάτμισης προσφέροντας μια εντυπωσιακή στο σύνολό της εικόνα σε όποιον ακολουθεί στον δρόμο.

Από την άλλη, στο μπροστά μέρος έχουμε μια ανασχεδιασμένη μάσκα με μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα στα πλάγια που βοηθούν και αυτές με τη σειρά τους στη ψύξη του κινητήριου συνόλου. Αεραγωγούς συναντάμε και στο πίσω μέρος των μπροστινών τροχών οι οποίοι δεν είναι απλά για τη… μόστρα ενώ και αυτοί με τη σειρά τους αναβαθμίζουν το προφίλ του αυτοκινήτου.

Στο σύνολό του το Honda Civic Type R είναι πιο μεγάλο σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, τόσο στο μήκος όσο και στο πλάτος του. Οι ζάντες είναι 19 ιντσών και «φοράνε» ελαστικά Michelin Pilot Sport 4S ενώ το σύστημα πέδησης συνεχίζει να φέρει την υπογραφή της Brembo.

Αναφορικά με τους χρωματισμούς του αμαξώματος η λίστα περιλαμβάνει πέντε επιλογές: λευκό Championship, κόκκινο Rallye, μπλε Racing, μαύρο Crystal και γκρι Sonic Pearls.

Η μυστικοπάθεια της Honda συνεχίστηκε και στο κομμάτι του κινητήρα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι διατηρήθηκε το τετρακύλινδρο turbo σύνολο των 2,0 λίτρων που στέλνει τη δύναμή του στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός εξελιγμένου κιβώτιου ταχυτήτων 6 σχέσεων.

Η ηλεκτρική υποβοήθηση απουσιάζει και αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας το τελευταίο μοντέλο της σειράς που κινείται αποκλειστικά με ΜΕΚ, πριν περάσει μοιραία και αυτό στην εποχή του «ηλεκτρισμού»

Ιδιαιτέρως εντυπωσιακή είναι η εικόνα στο εσωτερικό όπου κυριαρχεί μια μαυροκόκκινη διχρωμία και τονίζει τον sport χαρακτήρα, διατηρώντας παράλληλα τις γραμμές που έχουμε δει στο απλό Honda Civic.

Τα καθίσματα είναι sport και σύμφωνα με τη Honda προσφέρουν κορυφαία θέση οδήγησης με διευρυμένο οπτικό πεδίο που περιορίζει τα τυφλά σημεία. Από εκεί και πέρα στα οδηγικά modes  Comfort, Sport και R έχει προστεθεί το Individual που δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να... φέρει το αυτοκίνητο στα μέτρα του.

Πλούσια είναι και τεχνολογική ομπρέλα, με τη φίρμα να δίνει έμφαση στη διασύνδεση του Honda Civic Type R μέσω αισθητήρων με το smartphone του οδηγού, επιτρέποντάς του να έχει πρόσβαση σε μια σειρά από σημαντικές πληροφορίες τηλεμετρίας σε ζωντανό χρόνο. Μάλιστα υπάρχει και λειτουργία που καταγράφει τις επιδόσεις του οδηγού εντός πίστας και τον βοηθάει να γίνεται καλύτερος βελτιώνοντας την απόδοσή του γύρο με τον γύρο.

Το νέο Honda Civic Type R αναμένεται να είναι διαθέσιμο προς παραγγελία στις αρχές του 2023, με τις παραδόσεις να ξεκινούν από την ευρωπαϊκή αγορά λίγο καιρό αργότερα.