Επίσημο: Απόσυρση και το 2012!


Αλλον έναν χρόνο για να αποσύρουν τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ελαφριά φορτηγά θα έχουν οι ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

  • 30/12/2011

Αλλον έναν χρόνο για να αποσύρουν τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ελαφριά φορτηγά θα έχουν οι ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα με την παράταση στην απόσυρση μπορούν να συμμετάσχουν και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.

Ωφελημένοι βγαίνουν και όσοι απέσυραν το 2011 το αυτοκίνητό τους, αλλά δεν είχαν προλάβει να κερδίσουν τη διαφορά με αγορά καινούργιου οχήματος.

Παράταση έξι μηνών παίρνουν επίσης τα καινούργια και εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ προδιαγραφών Euro4 που ήδη βρίσκονται στους τελωνειακούς χώρους.

Όπως και να 'χει, η απόσυρση για το 2012 αφορά σε αγορά αυτοκινήτων (καινούργιων ή μεταχειρισμένων) προδιαγραφών Euro5, ενώ όταν ισχύσει από τον Μάιο ο «πράσινος δακτύλιος», τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για σχετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν και στα βαρέα φορτηγά, αφού αν αυτά είναι παλαιάς τεχνολογίας δεν θα μπαίνουν στο κέντρο.

Το 2011 περίπου 85.000 ΙΧ και 5.000 φορτηγά οδηγήθηκαν στα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ, με τεράστιο περιβαλλοντολογικό όφελος, όμως μόλις 31.000 ιδιοκτήτες τους προχώρησαν σε αγορά καινούργιου αυτοκινήτου.

«Τονωτική ένεση»

Η παράταση της απόσυρσης σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης και την εφαρμογή του «πράσινου δακτυλίου» αποτελεί μια τονωτική ένεση.

Ειδικά η τελευταία θα οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων στις εκθέσεις των αντιπροσωπειών, αφού από τον Μάιο δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν στο κέντρο της πόλης των Αθηνών.

Στελέχη της αγοράς επιμένουν πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει και στην κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας και παράλληλα δει με ένα πιο «φιλικό» μάτι το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης, τότε η αγορά θα αναθερμανθεί αισθητά και μαζί με αυτήν και τα έσοδα του Δημοσίου από τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ορισμένα παραδείγματα με όφελος από την απόσυρση είναι τα ακόλουθα:

  • Για τα αυτοκίνητα μέχρι και 900 κ.εκ. το όφελος είναι έως 300 ευρώ, με εργοστασιακή αξία έως 6.000 ευρώ.
  • Από 901 μέχρι και 1.400 κ.εκ. το όφελος φτάνει τα 960 ευρώ (εργοστασιακή αξία μέχρι 8.000 ευρώ).
  • Από 1.401 μέχρι και 1.600 κ.εκ. το όφελος είναι έως 1.430 ευρώ (εργοστασιακή αξία μέχρι 11.000 ευρώ).
  • Τέλος, για αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία έως 14.000 ευρώ και κυβισμό από 1.601 έως 2.000 κ.εκ. το όφελος μπορεί να φτάσει και τα 2.800 ευρώ.

Ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από το ΕΘΝΟΣ.gr