Επίσημο: Αυτό είναι τo ηλεκτρικό Audi urbansphere concept, η επιτομή της πολυτέλειας και των αυτοματισμών (video)


Σχεδιαστές και μηχανικοί δημιούργησαν το Audi urbansphere concept, ένα εντυπωσιακά μεγάλο όχημα, σχεδιάζοντάς το από μέσα προς τα έξω για χρήση σε κινεζικές μεγαλουπόλεις, αν και το concept είναι κατάλληλο και για οποιοδήποτε άλλο μητροπολιτικό κέντρο στον κόσμο. 

  • 19/4/2022

Μετά τα GrandSphere και SkySphere concept η Audi συμπληρώνει την τριλογία της με ένα εντυπωσιακά μεγάλο τετρακίνητο μοντέλο. Το ευρύχωρο urbansphere concept λειτουργεί ως σαλόνι με ρόδες ή ως ένα κινητό γραφείο, χρησιμεύοντας ως ποιοτικός χώρος διαβίωσης κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνά κάποιος στην κίνηση. Για τον σκοπό αυτόν, το Audi urbansphere concept συνδυάζει την πολυτέλεια της πλήρους ιδιωτικότητας με μια ολοκληρωμένη σειρά χαρακτηριστικών υψηλής τεχνολογίας. Η αυτόνομη οδήγηση μετατρέπει το εσωτερικό, στο οποίο το τιμόνι και τα πεντάλ απουσιάζουν (αν και με βάση τις οδικές συνθήκες μπορούν να προστεθούν!), σε έναν κινητό διαδραστικό χώρο που παρέχει μια πύλη σε ένα ευρύτερο ψηφιακό οικοσύστημα.

Οι διαστάσεις του – μήκος 5,51 m, πλάτος 2,01 m και ύψος 1,78 m– το τοποθετούν στη μεγάλη κατηγορία, ωστόσο η φιλοσοφία του σπάει τις συμβάσεις της. Η πιο σημαντική διάσταση είναι το μεταξόνιο των 3,40 μέτρων ενώ με την πρώτη ματιά αποκαλύπτεται ότι είναι ένα τυπικό Audi και μάλιστα με μεγάλους τροχούς 24 ιντσών. Στο μπροστινό μέρος, υπάρχει μια νέα έκφραση του Singleframe που καθορίζει την εμφάνιση της Audi: έχει σχήμα μεγάλου οκτάγωνου και ενώ η τυπική γρίλια έχει χάσει την αρχική της λειτουργία ως εισαγωγή αέρα στο EV, εξακολουθεί να παραμένει ως υπογραφή της μάρκας με την υπόλοιπη εμπρός επιφάνεια να διαθέτει φώτα LED με κινούμενα μοτίβα.

Το εσωτερικό δεν υπόκειται στη συμβατική αρχή της συμπίεσης όσο το δυνατόν περισσότερων καθισμάτων, αποθηκευτικών χώρων και λειτουργικών στοιχείων σε έναν χώρο. Αντίθετα, δίνει προτεραιότητα στην ανάγκη των επιβατών να βιώσουν άφθονο χώρο ως παράγοντα άνεσης. Οι πόρτες του Audi urbansphere concept είναι ανάστροφου ανοίγματος μπροστά και πίσω, ενώ δεν υπάρχει κολόνα Β. Καθίσματα που περιστρέφονται προς τα έξω και ένα κόκκινο χαλί φωτός που προβάλλεται στο έδαφος δίπλα στο όχημα μεταμορφώνουν την ίδια τη διαδικασία της εισόδου στο αυτοκίνητο σε μια νέα εμπειρία.

Τέσσερα μεμονωμένα καθίσματα σε δύο σειρές προσφέρουν στους επιβάτες πολυτελή άνεση πρώτης κατηγορίας. Τα καθίσματα στο πίσω μέρος προσφέρουν ιδιαίτερα γενναιόδωρες διαστάσεις και μεγάλη γκάμα επιλογών ρύθμισης. Όταν οι επιβάτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα infotainment, υπάρχει μια μεγάλου μεγέθους και διαφανής οθόνη OLED που περιστρέφεται κάθετα από την περιοχή της οροφής στη ζώνη μεταξύ των σειρών καθισμάτων. Χάρη στις επιλογές της Audi και στη δυνατότητα ενσωμάτωσης ψηφιακών υπηρεσιών από άλλους παρόχους, οι δυνατότητες είναι σχεδόν ατελείωτες. Επιπλέον, το αυτόνομο Audi urbansphere concept παραλαμβάνει τους επιβάτες του από το σπίτι και φροντίζει μόνο του να βρει χώρο στάθμευσης και να φορτίσει την μπαταρία του!

Σύστημα κίνησης και φόρτιση

Η τεχνολογική πλατφόρμα του Audi urbansphere –η Premium Platform Electric ή PPE– σχεδιάστηκε αποκλειστικά για συστήματα ηλεκτροκίνησης με μπαταρία και, επομένως, εκμεταλλεύεται πλήρως όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας. Οι μπροστινοί τροχοί συνδέονται μέσω ενός άξονα 5 συνδέσμων που έχει βελτιστοποιηθεί ειδικά για ηλεκτρικά οχήματα. Στο πίσω μέρος, υπάρχει ένας άξονας πολλαπλών συνδέσμων που, όπως και ο μπροστινός άξονας, είναι κατασκευασμένος από ελαφρύ αλουμίνιο. Παρά το μακρύ μεταξόνιο, η ενεργή πίσω κρεμαγιέρα παρέχει εξαιρετική ευελιξία, ενώ διαθέτει και προσαρμοζόμενη αερανάρτηση. Το βασικό στοιχείο του είναι μια μονάδα μπαταρίας ανάμεσα στους άξονες, ενεργειακής χωρητικότητας 120 kWh, η οποία εδράζεται σε όλο το πάτωμα. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες του Audi urbansphere concept είναι ικανοί να αποδίδουν συνολική ισχύ 295 kW (400PS) και ροπή 690 Nm και προσφέρουν μόνιμη τετρακίνηση quattro – βασικό χαρακτηριστικό για τα μοντέλα υψηλών επιδόσεων της μάρκας.

Η καρδιά, πάντως, του συστήματος είναι η τεχνολογία φόρτισης 800 volts. Εξασφαλίζει ότι η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί με έως και 270 kW σε σταθμούς γρήγορης φόρτισης στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Ως εκ τούτου, οι χρόνοι φόρτισης πλησιάζουν εκείνους μιας συμβατικής στάσης για τον ανεφοδιασμό ενός αυτοκινήτου που τροφοδοτείται από κινητήρα εσωτερικής καύσης: μόλις δέκα λεπτά αρκούν για να φορτιστεί η μπαταρία σε επίπεδο ικανό για να κινήσει το αυτοκίνητο για περισσότερα από 300 km. Επιπλέον, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από 5 έως 80 % σε λιγότερο από 25 λεπτά ενώ προσφέρει αυτονομία έως και 750 km σύμφωνα με το πρότυπο WLTP.