Επίσημο: Τα «βρήκαν» Renault και Nissan - Δείτε τα νέα δεδομένα στη συμμαχία τους


Οι δύο εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα της πολυετούς συνεργασίας τους, ικανοποιώντας τις βασικές επιθυμίες που υπήρχαν εκατέρωθεν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 30/1/2023

Είναι πλέον γεγονός. Επίσημο. Renault και Nissan συμφώνησαν στον κοινό οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα της συμμαχίας τους (σ.σ. ως τρίτος εταίρος υπάρχει και η Mitsubishi), που κρατά από το 1999.

Έτσι, μπαίνει τέλος στις πολύμηνες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες επιταχύνθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο όταν και άρχισαν να μαζεύονται «σύννεφα». Η καταρχήν συμφωνία επισφραγίστηκε με κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών και πλέον, μένει να επικυρωθεί τυπικά από τα διοικητικά τους συμβούλια, προκειμένου να γίνει και τυπική!

Αμφότερες οι εταιρείες πέτυχαν τους βασικούς τους στόχους. Η Nissan θα δει το μερίδιο που κατέχει η Renault στη μετοχική της σύνθεση να «πέφτει» στο 15% (από 43,4% που είναι τώρα), όσο δηλαδή διατηρεί και η ίδια στη γαλλική εταιρεία. Μάλιστα, πλέον και η Nissan θα έχει δικαιώματα ψήφου στη Renault, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα.

Από την άλλη πλευρά, οι Γάλλοι θα έχουν την πολυπόθητη, γι’ αυτούς, επένδυση των Ιαπώνων στο νέο, ανεξάρτητο, βραχίονα της ηλεκτροκίνησηςπου δημιούργησαν πρόσφατα (Ampere), διαχωρίζοντας πλήρως το κομμάτι των θερμικών από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει σε ποιο ποσοστό θα είναι η συμμετοχή της Nissan - οι πληροφορίες του Automotive News Europe αναφέρουν μέχρι και 15% - αλλά επισημαίνει ότι θα καταστεί «στρατηγικός μέτοχος».

Παράλληλα, οι δύο εταίροι συμφώνησαν σε «επανεκκίνηση» της συμμαχίας με νέα επιχειρησιακά projects υψηλής αξίας σε Λατινική Αμερική, Ινδία και Ευρώπη, αλλά και σε ένα καθεστώς ισορροπημένης «διακυβέρνησης» της συμμαχίας.

Για να φτάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, θεωρείται αυτονόητο ότι η Renault «καθησύχασε» τη βασική ανησυχία της Nissan για ενδεχόμενη «διαρροή» της πνευματικής ιδιοκτησίας που έχει αναπτύξει, ιδίως στην τεχνολογία για τα EV, προς την Geely, με την οποία οι Γάλλοι έχουν ήδη συμφωνήσει για συνεργασία στην κατασκευή υβριδικών κινητήριων συνόλων και θερμικών κινητήρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες:

«Μετά από αρκετούς μήνες εποικοδομητικών συζητήσεων με τη Nissan Motor Co., Ltd (Renault Group για την ανακοίνωση της Nissan), ο Όμιλος Renault (αντίστοιχα η Nissan Motor Co., Ltd) ανακοίνωσε σήμερα ότι, με την επιφύλαξη της έγκρισης του διοικητικού συμβουλίου, έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο στις συζητήσεις του για τον καθορισμό νέων θεμελίων για τη συνεργασία τους.

Η φιλοδοξία είναι να ενισχυθούν οι δεσμοί της Συμμαχίας και να μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με μια προσέγγιση τριών σταδίων:

  • Επανακαθορισμός της συνεργασίας με επιχειρησιακά projects υψηλής αξίας

Το πλαίσιο αυτό αφορά βασικά projects στη Λατινική Αμερική, την Ινδία και την Ευρώπη, τα οποία θα αναπτυχθούν σε 3 διαστάσεις: αγορές, οχήματα και τεχνολογίες

  • Ενίσχυση της στρατηγικής ευελιξίας με νέες πρωτοβουλίες στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι εταίροι

Η Nissan θα επενδύσει στην Ampere, το «καθαρό σχήμα» EV & Software που ιδρύθηκε από τον Όμιλο Renault, με στόχο να γίνει στρατηγικός μέτοχος.

  • Ισορροπημένη διακυβέρνηση και εκατέρωθεν μετοχική συμμετοχή για την ενίσχυση της επιτάχυνσης της λειτουργικής αποτελεσματικότητας

- Ο Όμιλος Renault και η Nissan θα διατηρήσουν από 15% μετοχική συμμετοχή εκατέρωθεν, με σύναψη δέσμευσης lock-up, καθώς και υποχρέωση συμφωνίας 'standstill'. Και οι δύο θα μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με την άμεση συμμετοχή τους στο 15%, με ανώτατο όριο 15%.

- Ο Όμιλος Renault θα μεταβιβάσει το 28,4% των μετοχών της Nissan σε ένα γαλλικό trust, του οποίου τα δικαιώματα ψήφου θα «παγώνουν» για τις περισσότερες αποφάσεις, αλλά τα οικονομικά δικαιώματα (μερίσματα και έσοδα από την πώληση μετοχών) θα εξακολουθούν να ωφελούν εξ ολοκλήρου τον Όμιλο Renault έως ότου οι συγκεκριμένες μετοχές πωληθούν.

- Ο Όμιλος Renault θα δώσει εντολή στον διαχειριστή του trust να πουλήσει τις μετοχές της Nissan που του έχουν ανατεθεί, εάν είναι εμπορικά εύλογο για τον Όμιλο Renault, σε μια συντονισμένη και τακτική διαδικασία, αλλά δεν θα έχει καμία υποχρέωση να πουλήσει τις μετοχές εντός συγκεκριμένης προκαθορισμένης χρονικής περιόδου.

- Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συμμαχίας θα παραμείνει το συντονιστικό φόρουμ.

Οι συμφωνίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαβουλεύσεων και η συναλλαγή παραμένει υπό την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων του Ομίλου Renault και της Nissan.

Τα μέλη της Συμμαχίας σχεδιάζουν να προβούν σε ανακοίνωση αμέσως μετά τις εγκρίσεις των διοικητικών συμβουλίων».