Επίσημο: Τίτλοι τέλους για το Audi Q2


Στροφή στην… πολυτέλεια ανακοίνωσε ο CEO της γερμανικής εταιρείας Markus Duesmann, ρίχνοντας επισήμως «αυλαία» στην μικρή SUV πρόταση. Στην ίδια «μοίρα» και το Α1.

  • 9/2/2022

«Πήραμε την απόφαση να μην προσφέρουμε πλέον το Α1, ενώ ούτε το Q2 θα έχει διάδοχο». Με αυτό τον λακωνικό τρόπο ο CEO της Audi, Markus Duesmann, μάς γνωστοποίησε την πρόθεση της εταιρίας να ρίξει τίτλους τέλους σε δύο δημοφιλή μοντέλα της και να μην συνεχίσει να παρουσιάζει νέες προτάσεις.

Οι δηλώσεις του έγιναν στην Handelsblatt, μέσο το οποίο διάλεξε και ο CEΟ της Porsche Oliver Blume πριν από λίγες ημέρες, για να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την «εξηλεκτρισμένη» έκδοση της 911. Η απόφαση της Audi ερμηνεύεται ως μία κίνηση που έχει σκοπό να «ξεκαθαρίσει» τη γκάμα της και να δημιουργήσει χώρο για να παρουσιάσει νέα μοντέλα που θα την βάλουν για τα καλά στο «παιχνίδι» της ηλεκτροκίνησης.

Όσον αφορά το Α1, το "τέλος" του οποίου το γνωρίζαμε από πέρυσι, η Audi επιθυμεί να απεμπλακεί σταδιακά από την κατηγορία των μικρών οχημάτων και να στρέψει το βλέμμα της σε μεγαλύτερες κατηγορίες αφού αυτές είναι που αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους. Αυτό προκύπτει και από τους αριθμούς των πωλήσεων της μέχρι πρότινος δημοφιλούς κατηγορίας των μικρών η οποία μέρα με την μέρα συρρικνώνεται όλο και περισσότερο.

Στην περίπτωση του Audi Q2 τα δεδομένα δείχνουν να είναι διαφορετικά. Η κατηγορία των SUV είναι από τις πλέον εμπορικές, με το κοινό να στρέφει όλοι και πιο έντονα το ενδιαφέρον του προς αυτή την κατεύθυνση.  

Ο λόγος, όμως, που ολοκληρώνεται ο κύκλος του είναι ότι η Audi θέλει να παρουσιάσει νέες, premium προτάσεις, με την «πολυτέλεια» να αποτελεί λέξη-κλειδί στην στρατηγική που θα ακολουθήσει ο κατασκευαστής τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε τα ρεκόρ πωλήσεων που σημείωσαν εταιρείες όπως η Bentley και η Lamborghini δείχνουν τον δρόμο.

«Επαναπροσδιορίζουμε την Audi ως ένα αμιγώς premium brand μέσα στον όμιλο της VW. Συνεπώς περιορίζουμε τις προτάσεις μας στις μικρές κατηγορίες και τις διευρύνουμε στις μεγαλύτερες», ήταν το σχετικό σχόλιο του Markus Duesmann. Τέλος, θυμίζουμε πως η Audi έχει ανακοινώσει πως το 2026 θα είναι η τελευταία χρονιά που η εταιρεία θα παρουσιάσει νέα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.