Επιστρέφει (ξανά) η Spyker Cars


Η δανέζικη αυτοκινητοβιομηχανία θα επαναλειτουργήσει ακόμα και εντός της χρονιάς, χάρη στα χρήματα Ρώσων επενδυτών και θα δημιουργήσει νέα μοντέλα που θα περιλαμβάνουν και SUV όχημα, τα οποία θα έχουν καινούργιο V8 κινητήρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 4/1/2022

Η Spyker Cars ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με σκοπό να κατασκευάζει πολυτελή supercars με ξεχωριστή σχεδίαση και χαρακτήρα. Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα παρουσίασε τα C8 Spyder, C8 Laviolette και C12 La Turbie, τα οποία πραγματικά διέφεραν αισθητικά.

Την ίδια χρονική περίοδο ενεπλάκη τόσο στη Formula 1 (ως Spyker F1), ενώ στις αρχές του 2010 ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την General Motors να αγοράσει τη SAAB Automobile. Όμως, τα φιλόδοξα σχέδια άρχισαν να κλυδωνίζονται από το 2011 όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα οικονομικά προβλήματα και το 2014 η Spyker Cars υπέβαλε αίτηση χρεωκοπίας και προστασίας από τους πιστωτές της.

Δύο χρόνια αργότερα (2016) η εταιρεία θα ανακοινώσει το πρόγραμμα εξέλιξης και δημιουργίας ενός καινούργιου μοντέλου το οποίο δεν τελεσφόρησε και πριν από έναν χρόνο υπέβαλε πάλι αίτηση χρεωκοπίας (Ιανουάριος 2021).

Όμως, τώρα, ο κ. Victor Muller, ο ένας από τους δύο συνιδρυτές της και Διευθύνων Σύμβουλος αυτής, δήλωσε ότι η εταιρεία θα ανασυσταθεί χάρη στα κεφάλαια που θα διαθέσουν οι κύριοι Boris Rotenberg και Michail Pessis, δύο Ρώσοι επενδυτές. Ο κ. Rotenberg κατέχει ήδη τις SMP Racing και BR Engineering, ενώ ο κ. Pessis την R-Company GmbH στη Γερμανία και τη Milan Morady S.A. στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα ο κ. Muller ανέφερε: «Η συμφωνία συνεργασίας που επιβεβαιώνουμε σήμερα είναι το σημείο εκκίνησης για να επαναδημιουργήσουμε τη Spyker ως έναν κατασκευαστή sports cars, με πιο γερά θεμέλια από ποτέ. Θα έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε καλύτερους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους από ό,τι ως τώρα για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους επιχειρηματικούς μας στόχους».

Αναφορικά με τους κινητήρες, ο κ. Muller είπε: «Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η ηλεκτροκίνηση, υπάρχει αμείωτη ζήτηση για πραγματικά σπορ αυτοκίνητα, αυτά που δελεάζουν όλες τις αισθήσεις. Θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε ιδιαίτερα αυτήν την ομάδα ενθουσιωδών φίλων της αυτοκίνησης. Φυσικά, θα προσφέρουμε και εκδόσεις των μοντέλων μας με υβριδική διάταξη κινητήρα, όμως ο V8 κινητήρας θα παραμείνει η “καρδιά” κάθε Spyker για τα επόμενα πολλά χρόνια στο μέλλον».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα καινούργια μοντέλα τής Spyker Cars θα είναι το C8 Preliator, το B6 Venator (παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο το 2013) και ένα SUV όχημα το οποίο θα βασίζεται στο πρωτότυπο D8 Peking to Paris που παρουσίασε η εταιρεία το 2006! Σύμφωνα με τον κ. Muller, η παραγωγή τους αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο, εντός της χρονιάς, όταν οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. 

Όπως έγινε γνωστό, τα αυτοκίνητα θα συναρμολογούνται στις εγκαταστάσεις της Spyker Cars στην Ολλανδία. Τα πλαίσια, που θα είναι από ανθρακονήματα, θα κατασκευάζονται στη Ρωσία, ενώ οι κινητήρες και τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη θα προέρχονται τόσο από αυτή όσο και από τη Γερμανία.