Επιστρέφοντας στο μέλλον με τη φουτουριστική Bugatti Type 35


Όταν μιλάμε για Bugatti ο νους μας πάει συνήθως σε υπεραυτοκίνητα άκρατης πολυτέλειας. Τι θα γινόταν όμως εάν η εταιρία γύρναγε και κοιτούσε πίσω, την κληρονομιά της;

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 9/12/2020

Ο λόγος για τη Bugatti Type 35, το πιο επιτυχημένο αγωνιστικό στην ιστορία της φίρμας και ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ενδεικτικά, μιλάμε για ένα μοντέλο που τη δεκαετία του ‘20 κέρδισε πάνω από 1.000 αγώνες, πέντε σερί Targa Florio, καθώς και το δεύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα Grand Prix, του 1926.

Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να αναβιώσει σήμερα, έναν αιώνα μετά; Σύμφωνα με το γερμανικό οίκο σχεδιασμού, Uedelhoven Studios, ναι, αυτό θα ήταν εφικτό.

Οι άνθρωποι της εταιρίας έκατσαν και δημιούργησαν το διάδοχο της Type 35, σύμφωνα με τη δική τους οπτική. Ένα μοντέρνο speedster, με τροχούς εξωτερικά του αμαξώματος και με ρετρό αμάξωμα, κατασκευασμένο σε μεγάλο βαθμό από ανθρακονήματα.  

Η Bugatti Type 35D, όπως την ονομάζουν, χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της δέρματα, ξύλο, μέταλλο και ανθρακονήματα. Επιλεγμένα υλικά που αντικατοπτρίζουν το κύρος της πρότασης. Σε σχέση με την αυθεντική Type 35, διατηρεί το γενικό σουλούπι, έχοντας όμως πολύ μεγαλύτερο πλάτος, ώστε να χωράνε δύο θέσεις για ισάριθμους επιβάτες.

Για κινητήρα οι Γερμανοί δεν κάνουν λόγο, καθώς μιλάμε απλά για μία σπουδή που δεν πρόκειται να δει το πράσινο φως της παραγωγής. Υποθετικά μιλώντας, ίσως θα ήταν δύσκολο να χωρέσει ο θηριώδης W16 των 8,0 λίτρων κάτω από το καπό της. Ένας οκτακύλινδρος σε σειρά (όπως είχε και το αρχικό μοντέλο) θα ήταν σίγουρα πιο κατάλληλος για την περίσταση.

Παρότι συχνά βλέπουμε σπουδές σχεδιαστών που, στην προσπάθειά τους να αναβιώσουν μοντέλα του παρελθόντος, τελικά καταλήγουν να βεβηλώσουν τη μνήμη τους, αυτό δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.

Το αποτέλεσμα της Uedelhoven Studios είναι σίγουρα ισορροπημένο και σέβεται την παράδοση, φέρνοντάς τις κλασικές γραμμές του 1920 στον 21ο αιώνα. Μακάρι και η ίδια η Bugatti να παραδειγματιστεί από αυτό, έστω και για μια one off πρόταση τύπου la voiture noire.