Επιστροφή μετά από 50 χρόνια για το Hyundai Pony Coupe Concept (video-photos)


Το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής της Hyundai «γιορτάζει» κι επιστρέφει στα πάτρια εδάφη του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HYUNDAI
  • 19/5/2023

Η Hyundai αναβίωσε το θρυλικό Pony Coupe Concept και το παρουσίασε στην Ιταλία, απ' όπου ξεκίνησε το ταξίδι του το 1974. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση αυτοκινήτου εκείνης της χρονιάς στο Τορίνο, κι έκτοτε έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλές δημιουργίες της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι άνθρωποι πίσω από τον σχεδιασμό του αυθεντικού μοντέλουGiorgetto και Fabrizio Giugaro, ήταν εκείνοι που επιμελήθηκαν και τη σχεδίαση του αναβιωμένου concept car. Η εταιρεία τους, GFG Style, έπαιξε μεγάλο ρόλο στη δημιουργία, έχοντας ως αφετηρία την εξειδίκευση πατέρα και υιού, αλλά και τις γνώσεις τους στον τομέα της αυτοκίνησης.

Σύμφωνα με την ίδια την Hyundai, η αναβίωση του Pony Coupe Concept είναι μία εκδήλωση του πνεύματος, του πάθους και της φιλοδοξίας που έχουν οι υπάλληλοι και τα στελέχη της Hyundai, στη διαδικασία δημιουργία μίας φίρμας με το Pony σε πρώτο πλάνο.

Παρόλο που το Pony Coupe Concept ήταν ένα ιδιαίτερα καινοτόμο μοντέλο, του οποίου το μέλλον διαγραφόταν λαμπρό μπροστά του, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στα τέλη της δεκαετίας του '70 δεν επέτρεψαν στη Hyundai να βάλει μπρος στη γραμμή παραγωγής του. Το όχημα που θα γινόταν το πρώτο sportscar των Κορεατών, ωστόσο, μετά από δύο χρόνια «ενέπνευσε» την παραγωγή του Pony σε διάφορους τύπους αμαξωμάτων.

Οι ίδιοι βλέπουν το μοντέλο ως μία πηγή έμπνευσης, κι ομολογούν ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της γκάμας τους μετέπειτα. Για παράδειγμα, ενέπνευσε τη στυλιστική γλώσσα που υιοθέτησε το N Vision 74, το οποίο υπηρέτησε ως «κινούμενο εργαστήριο», συνδυάζοντας το υδρογόνο με τον ηλεκτρισμό, όπως κι εκείνη του '45' EV, του concept car που επηρέασε άμεσα το βραβευμένο πλέον ηλεκτρικό όχημα της Hyundai, IONIQ 5.

Το Pony Coupe Concept κατάφερε να διατηρήσει τη διαχρονικότητά του και να θεωρείται μοντέλο σύγχρονου σχεδιασμού, κάνοντας τους πάντες να αγνοούν την ημερομηνία γέννησής του. Συμβάλλουν σε αυτό οι καθαρές γεωμετρικές γραμμές που θυμίζουν οριγκάμι, χωρίς να χάνει τη φινέτσα και τη ροή του. Επίσης, η κομψή οροφή, οι λείες επιφάνειες και οι δυναμικές αναλογίες που το κάνουν να φαίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακά φουτουριστικό. Τέλος, το τελείωμα 'coda tonca' (μτφρ. κομμένη ουρά) κάνει το όχημα ακόμα πιο στυλάτο.

Στο εσωτερικό, ο σχεδιασμός είναι μινιμαλιστικός και με επίκεντρο τον οδηγό. Το τιμόνι φέρει μόνο μία ακτίνα, ενώ τα bucket καθίσματα χαρακτηρίζονται από διχρωμία. Όλα τα στοιχεία «φωνάζουν» 1970, διατηρώντας παράλληλα μία ιδιαίτερη, φουτουριστική αισθητική.

Ο σχεδιαστής του εμβληματικού Pony Coupe Concept, Giorgetto Giugaro, ερωτήθηκε για την πρώτη του επαφή με την Hyundai, όταν δημιούργησε το μοντέλο το 1973, αποκαλύπτοντας: «Η Hyundai μάς προσέγγισε για να ξεκινήσουμε την πλήρη ανασχεδίαση ενός μοντέλου, χωρίς να έχουμε πολλή εμπειρία. Ήμουν διστακτικός στην αρχή επειδή δεν είχα τότε ακουστά την Hyundai. Όλοι εντυπωσιαστήκαμε με την αφοσίωση των μηχανικών της εταιρείας. Ήταν ευθείς, διψασμένοι για γνώση και ανοιχτόμυαλοι.

Αμέσως υιοθέτησαν τις μεθόδους που φέραμε, οι οποίες φυσικά τους ήταν άγνωστες. Θυσίασαν τους εαυτούς τους για να κάνουν καλή εντύπωση – στην εταιρεία και τους συνεργάτες της. Είμαι περήφανος και με τιμά πολύ να βλέπω πώς και πόσο έχει εξελιχθεί αυτή η εταιρεία από τη μέρα που γνωριστήκαμε».

Η Hyundai έκανε γνωστές τις διαστάσεις του οχήματος, με το μήκος να ξεπερνά κατά 80 mm τα 4 μέτρα, το πλάτος να ανέρχεται στα 1.560 mm και το ύψος στα 1.210 mm. Κάτω από το κάλυμμα κρύβεται ένας τετρακύλινδρος σε σειρά κινητήρας χωρητικότητας 1.238 cc που αποδίδει 82 ίππους, με την κίνηση να μεταδίδεται στον πίσω άξονα.