Επιστροφή στα 90's με το VW Polo "Harlequin"


Η ιδέα πίσω από το πολύχρωμο Polo του 1995 επιστρέφει στο σήμερα. Μόνο όμως ως μία one off έκδοση στην Ολλανδία και όχι ως μοντέλο παραγωγής. Δυστυχώς. Ή ευτυχώς, ανάλογα πως το βλέπει κανείς.

  • 23/1/2021

Υπήρξε μία από τις παραδοξότητες και για κάποιους τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της VW στην δεκαετία του 90. Ένα Polo με διάφορα χρώματα στο αμάξωμα και το σαλόνι, το οποίο είχε ονομαστεί Harlequin (Αρλεκίνος) και είχε δημιουργήσει αρκετό θόρυβο γύρω από την παρουσία του.

Ακόμα και εκείνη την εποχή έμοιαζε με ένα εσωτερικό παιχνίδι της εταιρίας που δεν είχε στόχο να βγει στην παραγωγή. Τελικά υπήρξε μεγάλη ζήτηση και κατασκευάστηκαν συνολικά 3.800 μονάδες. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο, μιας και για να φτιαχτεί ένα αυτοκίνητο, έπρεπε να γίνει μίξη από ακόμα τρία, έτσι ώστε να προκύψει η πολυχρωμία των μερών του αμαξώματος.

Η ιστορία του ξεκίνησε το 1994 και είχε να κάνει με την χρωματική κωδικοποίηση που είχε εφαρμόσει η VW για τα διάφορα μέρη του αυτοκινήτου. Το μπλε ήταν για τον κινητήρα και το σασί, το κίτρινο ήταν για τον εξοπλισμό, το κόκκινο για τα εξτρά, και το πράσινο για τους χρωματισμούς. Για να το κάνει πιο ξεκάθαρο όλο αυτό, η VW παρουσίασε 20 Polo με αυτά τα χρώματα, για διαφημιστικούς και μόνο λόγους.

Το κοινό όμως ενδιαφέρθηκε για μία τέτοια έκδοση και τελικά η VW ξεκίνησε την παραγωγή 1.000 από αυτά, και τελικά έφτασε σχεδόν να τετραπλασιάσει. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή του ήταν ότι όταν ο πελάτης έκανε την παραγγελία δεν είχε ακριβή εικόνα για το πως θα ήταν το αυτοκίνητο που θα έπαιρνε σε ότι αφορά τα χρώματα του αμαξώματος. Το ίδιο πολύχρωμο ήταν και το σαλόνι με μπλε τιμόνι και επιλογέα ταχυτήτων και επενδύσεις με τα χρώματα του αμαξώματος. 

Το νέο μοντέλο που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι μία μοναδική δημιουργία από την VW της Ολλανδίας, ως φόρος τιμής σ' εκείνο το πρώτο πολύχρωμο Polo. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα βγει κάτι τέτοιο σε ευρύτερη παραγωγή, όμως αν κρίνουμε από το πως έγινε με το πρώτο Polo, τίποτα πια δεν αποκλείεται.