Αυτά τα σημεία του αυτοκινήτου είναι πιο βρώμικα και από τη λεκάνη της τουαλέτας


Πανεπιστημιακή έρευνα ρίχνει φως στα πιο βρώμικα σημεία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου όπου εντοπίζεται υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 17/7/2022

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσίευσε το Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Aston, στην Αγγλία, μέσα απ’ την οποία προκύπτει ότι το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου είναι πολύ πιο βρώμικο από μία μέση τουαλέτα.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι πανεπιστημιακοί πήραν δείγματα από διαφορετικά οχήματα και πραγματοποίησαν μετρήσεις προκειμένου να καταγράψουν τη συγκέντρωση των βακτηρίων, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως τελικά τα αυτοκίνητα δεν πλένονται τόσο καλά όσο πιστεύουμε.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλος αριθμός περιττωματικών (!) βακτηρίων e.coli εντοπίστηκαν στη θέση του οδηγού αλλά και στον χώρο των αποσκευών. Το πως βρέθηκαν εκεί είναι δύσκολο να οριστεί ωστόσο το σίγουρο είναι πως εφεξής πρέπει να πλένουμε καλά τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ που μεταφέρουμε στο πορτ μπαγκάζ, πριν τα βάλουμε στο σπίτι.

Εκτός από τον χώρο αποσκευών υψηλός αριθμός βακτηρίων εντοπίστηκε στον λεβιέ των ταχυτήτων, στο ταμπλό και στα πίσω καθίσματα, τα οποία συγκριτικά με τις ποσότητες που συναντάμε σε μια μέση τουαλέτα, είναι περισσότερα! Από την έρευνα προκύπτει πως υπάρχει υψηλή συσχέτιση της ηλικίας του αυτοκίνητου με το πόσο καθαρό είναι. Τα δείγματα που εξετάστηκαν προήλθαν από πέντε διαφορετικά οχήματα. Από ένα Peugeot 307 17ετίας που ανήκει σε οικογένεια με κατοικίδιο, μέχρι ένα Peugeot 308 μόλις δύο ετών.

Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα ήταν ένα VW Golf (5 ετών, παιδιά και κατοικίδια, δύο προηγούμενοι ιδιοκτήτες), ένα Ford Focus (13 ετών, παιδιά και κατοικίδια, ένας προηγούμενος ιδιοκτήτης) και ένα Honda Jazz (9 ετών, παιδιά και κατοικίδια, δύο προηγούμενοι ιδιοκτήτες). Στα πιο παλιά αυτοκίνητα εντοπίστηκε υψηλότερη συγκέντρωση βακτηρίων σε σχέση με τα πιο νέα αυτοκίνητα.

Ο λεβιές των ταχυτήτων είναι από τα πιο βρώμικα σημεία της καμπίνας με μ.ο. 407 βακτήρια τα οποία είναι περισσότερα από αυτά που μπορεί να εντοπίσει κανείς στο καζανάκι της τουαλέτας, ενώ σε κάποια αυτοκίνητα η συγκέντρωση ξεπερνούσε σε αριθμό και τα βακτήρια της λεκάνης.

Την ίδια στιγμή ο μ.ο. της συγκέντρωσης των βακτηρίων στον χώρο αποσκευών ξεπερνά τα 1.400! Το τελείως παράδοξο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι το τιμόνι, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον οδηγό, είναι το πιο καθαρό σημείο στην καμπίνα.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά και μας δείχνουν πως όσο πιο παλιό το αυτοκίνητο, τόσο πιο βρώμικο είναι. Αυτό είναι πιο έντονο όταν μιλάμε για τον χώρο αποσκευών και τα καθίσματα. Πολλοί από εμάς τοποθετούμε συχνά τις τσάντες με τα λαχανικά και τα φρούτα στο πορτ μπαγκάζ ή τρώμε ένα σνακ το οποίο πριν το έχουμε ακουμπήσει στο κάθισμα. Με αυτή την έρευνα μπορούμε επιτέλους να αναθεωρήσουμε σε σχέση με το πόσο καθαροί είναι οι εσωτερικοί χώροι του αυτοκινήτου».

«Συχνά καθαρίζουμε το αυτοκίνητό έτσι ώστε να δείχνει καθαρό αλλά στην ουσία τα βακτήρια συνεχίζουν να είναι εκεί. Όμως ποτέ δεν θα σκεφτόμασταν να φάμε κάτι που έχει ακουμπήσει στη λεκάνη της τουαλέτας. Οι ταπετσαρίες θα πρέπει να καθαρίζονται με μεγάλη προσοχή και αυτό θα κάνω και εγώ την επόμενη φορά που θα αγοράσω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο», σχολίασε ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου του Άστον και επικεφαλής της έρευνας, Dr. Jonathan Cox.