Μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και συγκεκριμένα για την Αθήνα, παρουσιάζει ο πίνακας της πλατφόρμας αναλύσεων Statista με επιλεγμένες πόλεις του πλανήτη που είναι επιβαρυμένες σε ατμοσφαιρική ρύπανση.
Όπως αναφέρεται στην Παγκόσμια Έκθεση για την Ποιότητα του Αέρα 2022, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, οδηγώντας σε πάνω από 6 εκατ. θανάτους ετησίως.
Έχει αποδεχθεί, άλλωστε, ότι μειώνοντας τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνονται και οι καρδιαγγειακές παθήσεις (υπέρταση, στεφανιαία νόσος, ισχαιμικά εγκεφαλικά), ο καρκίνος του πνεύμονα καθώς και χρόνιες παθήσεις του πνεύμονα, όπως το βρογχικό άσθμα.
Η ανάλυση έγινε από την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir, βάζοντας στο μικροσκόπιο 7.323 πόλεις 131 χωρών. Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι μόλις 13 πληρούσαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη συγκέντρωση των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5. Το 2021 ο Π.Ο.Υ. αναθεώρησε τις κατευθυντήριες γραμμές αναφοράς σε επίπεδα κάτω των 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.
Ο πίνακας δείχνει πόσο πολύ διαφοροποιείται η ποιότητα του αέρα ανάμεσα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, με πόλεις όπως τη Λαχόρη του Πακιστάν να έχει συγκέντρωση 97,4 μg σωματιδίων PM2,5 ανά m3 και το Δελχί στην Ινδία 92,6 μg.
Από εκεί και πέρα έχουμε το Πεκίνο με 29,8 μg, ακολουθεί η Πόλη του Μεξικού με 22,1 μg και στη συνέχεια βρίσκουμε την Αθήνα με συγκέντρωση 19,2 μg. Στον αντίποδα βρίσκονται πόλεις του ευρωπαϊκού βορρά όπως το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας (3,3 μg) και το Ταλίν της Εσθονίας (4,8 μg).
Τέλος, η έρευνα σημειώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με το 90% των θανάτων που σχετίζονται με αυτή να καταγράφεται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Πηγή: statista.com