Έρευνα: Ποια είναι η καλύτερη κινηματογραφική σκηνή καταδίωξης;


Το να διαλέξεις ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία με αυτοκίνητα είναι σαν το δίλημμα πίτσα ή σουβλάκια. Έγκειται στα γούστα του καθενός. Μπορεί όμως να υπάρξει κάποια επιστημονική μέθοδος που θα δώσει απάντηση στο σχετικό ερώτημα;

  • 18/11/2020

Ο ιστότοπος money.co.uk αποφάσισε να εξετάσει το όλο θέμα, προσεγγίζοντας το όχι με βάση τα γούστα του καθενός αλλά με την επιστήμη. Έτσι, προσκάλεσε 100 άτομα και τοποθέτησε σε αυτά αισθητήρες καταγραφής καρδιακών παλμών.

Κατόπιν, τους έβαλε σε μία αίθουσα και πρόβαλλε σκηνές από διάφορες ταινίες, έτσι ώστε να καταγράψει τις διακυμάνσεις του καθενός, με βάση το ερέθισμα που δεχόταν.

Για να είναι μάλιστα όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική η μέτρηση, κατέγραψαν και τους σφυγμούς σε κατάσταση ηρεμίας, ώστε να προκύψει η διαφορά μεταξύ των δύο τιμών.

Τα αποτελέσματα που ακολούθησαν έχουν αρκετό ενδιαφέρον, καθώς δεν καταγράφουν την πιθανά συναισθηματική αξία της καταδίωξης μίας ταινίας (όπως για παράδειγμα το Bullitt, που δεν υπάρχει καν στην πρώτη 20άδα…) παρά μόνο την έξαψη που προκαλεί η δεδομένη σκηνή. Εδώ τα σύγχρονα οπτικά εφέ και ο ήχος, καταλαβαίνετε, έχουν το πάνω χέρι.

Με βάση αυτή τη μέτρηση, πρώτη ταινία στη λίστα καταγράφεται το Mad Max Fury Road του 2015. Ακολουθούν ταινίες τύπου Fast and the Furious, ενώ από κλασικά έργα μόνο το Ronin μπορεί να σταθεί στις πρώτες θέσεις. Ακολούθως παραθέτουμε τη σχετική λίστα. Από την πλευρά μας, πάντως, έχουμε ήδη προτείνει ταινίες για να σας συντροφεύσουν τα βράδια της καραντίνας