Έρχεται ο εξ αποστάσεως έλεγχος των ταχογράφων από την Τροχαία


Το σύστημα σκανάρει τα διερχόμενα οχήματα και σε στέλνει «κόκκινα» μηνύματα σε μία συσκευή smartphone όταν υπάρχουν υποψίες ότι τα στοιχεία του ταχογράφου έχουν αλλοιωθεί.  

  • ΦΩΤΟ: Federale Politie
  • 21/2/2023

Όλο και περισσότερο επεκτείνεται το μέτρο του εξ αποστάσεως ελέγχου των ταχογράφων σε φορτηγά και λεωφορεία, με τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία ώστε να εντοπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά τους παραβάτες.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι χώρες που είχαν εντάξει στο «οπλοστάσιό» τους την τεχνολογία ήταν η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή τη λίστα έρχεται να προστεθεί και το Βέλγιο προμηνύοντας ότι είναι θέμα χρόνου για να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι εδώ και μερικούς μήνες, μέσω του gov.gr, οι επαγγελματίες οδηγοί μπορούν με μια απλή διαδικασία, να εκδίδουν, να ανανεώνουν και να αντικαθιστούν την κάρτα Ψηφιακού Ταχογράφου Οδηγού.

Η Βελγική αστυνομία μέσα από τα επίσημα social media ενημέρωσε για το επιτυχημένο ντεμπούτο του συστήματος στον αυτοκινητόδρομο E40 της περιοχής Wetteren, αφού βοήθησε να εντοπιστούν αρκετοί παραβάτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια των ελέγχων χρησιμοποιήθηκε συσκευή παρακολούθησης ταχογράφου που ήταν συνδεδεμένη σε smartphone μέσω κεραίας DSRC.  Κάθε φορά που σκάναρε ένα διερχόμενο όχημα, έστελνε χρωματικά κωδικοποιημένα μηνύματα στο smartphone, δείχνοντας αν υπάρχουν παρατυπίες στα στοιχεία του ταχογράφου.

Όταν το χρώμα ήταν κόκκινο τότε τα οχήματα έπρεπε να ακινητοποιηθούν για να γίνει περαιτέρω έλεγχος στον ταχογράφο. Συνολικά 128 φορτηγά και λεωφορεία υποβλήθηκαν σε ενδελεχή έλεγχο μέσω του νέου συστήματος και το αποτέλεσμα ήταν να βεβαιωθούν 25 παραβάσεις.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση της Βελγικής αστυνομίας ονομάστηκε «ALBATROSS» και συμμετείχαν στους ελέγχους τόσο το Τελωνείο όπου σκάναρε τα φορτία των οχημάτων, όσο και η υπηρεσία Vlabel η οποία με ένα ειδικό όχημα έλεγχε τις εκπομπές σωματιδίων στα οχήματα.