Euro NCAP: Ένα στα 16 αυτοκίνητα δεν πήρε τα 5 αστέρια - Δείτε ποιο είναι (video)


Ο Ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας συμβουλεύει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μην «επαναπαύονται» στην 6ετή ισχύ της βαθμολογίας που λαμβάνουν για τα μοντέλα τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: EURO NCAP
  • 16/11/2022

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δοκιμών ασφαλείας που πραγματοποίησε ο Ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας (Euro NCAP) έφερε «χαμόγελα» για 15 από τα 16 αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν, καθώς αξιολογήθηκαν με τα «πολυπόθητα» 5 αστέρια. Αντίθετα, ένα βαθμολογήθηκε με 4 αστέρια.

Τα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν τον Νοέμβριο ανήκαν σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών και ο Euro NCAP εκτιμά ότι τα αποτελέσματα που κατέγραψαν δείχνουν την αποφασιστικότητα των κατασκευαστών να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα ασφαλείας του, τα οποία από το νέο έτος γίνονται αυστηρότερα, στο δρόμο για το Vision 2030.

Στις δοκιμές συμμετείχαν δύο πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το Tesla Model S και το νέο στην αγορά NIO ET7, που πήραν 5 αστέρια, όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα στην αξιολόγηση Green NCAP.

Επίσης, την κορυφαία βαθμολογία πήραν το πολυαναμενόμενο ηλεκτρικό Toyota bZ4X, το Subaru Solterra, το Hyundai IONIQ 6, που σημείωσε ένα αξιέπαινο 97% στην Προστασία Ενηλίκων, το Honda Civic, τα μικρά off-roaders Toyota Corolla Cross και Nissan Ariya και ο μεγαλύτερος αδερφός του, το Nissan X Trail, αλλά και το Isuzu D-Max Crew Cab.

Τα πέντε αστέρια δόθηκαν και στο μεγάλο MPV Renault Austral, το Land Rover Range Rover και το Range Rover Sport. Εκτός από το NIO ET7, δύο ακόμη κινεζικά αυτοκίνητα πέτυχαν μέγιστες βαθμολογίες στη δοκιμή αυτού του μήνα. Πρόκειται για το νέο small-off roader smart #1, και ένα άλλο μικρό αυτοκίνητο εκτός δρόμου, το WEY Coffee 02.

Αντίθετα, το DS 9, το premium οικογενειακό αυτοκίνητο κέρδισε τέσσερα αστέρια, εν μέρει λόγω της ποινής που δέχθηκε στη δοκιμή μετωπικής μετατόπισης, για τη συμπεριφορά που είχε στην πρόσκρουση με άλλα οχήματα.

«Οι κατασκευαστές επιθυμούν να επιτύχουν καλές βαθμολογίες στις φετινές δοκιμές, καθώς τα πρωτόκολλα του επόμενου έτους γίνονται πιο αυστηρά και παρέχουν αυξημένες προκλήσεις για την ανάπτυξη οχημάτων. Το 2023, σύμφωνα με το πρόγραμμα Vision 2030, το Euro NCAP θα επικεντρωθεί σε μια σειρά από νέες πτυχές. Για παράδειγμα, θέτουμε σε εφαρμογή πρωτόκολλα αυτόνομης πέδησης έκτακτης ανάγκης (AEB) για μοτοσυκλέτες καθώς και νέα σενάρια παθητικής ασφάλειας για πεζούς και ποδηλάτες. Συνεργαζόμαστε στενά με την αυτοκινητοβιομηχανία για να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνουμε τους στόχους του Vision Zero και ότι ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των πρωτοκόλλων», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Euro NCAP, Michiel van Ratingen.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τη βελτίωση στον τομέα της ασφάλειας και τις αναβαθμίσεις των οχημάτων τους για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών, το Euro NCAP επιτρέπει στους κατασκευαστές οχημάτων να ζητήσουν επανέλεγχο ή επαναξιολόγηση του ίδιου αυτοκινήτου σε νέα βαθμολογία, μετά από σημαντικές βελτιώσεις ασφάλειας. Αυτό συνέβη εντός του 2022 σε διάφορες περιπτώσεις, όπως του Volkswagen Golf τα αποτελέσματα του οποίου γνωστοποιήθηκαν πριν από ένα μήνα και του Isuzu D-Max Crew Cab, που βρίσκεται στη λίστα του Νοεμβρίου.

«Το Euro NCAP επιθυμεί να συνεργαστεί στενά με τους κατασκευαστές για να διασφαλίσει ότι παρέχουμε ένα πλαίσιο στους κατασκευαστές για τη βελτίωση της απόδοσης ασφάλειας των αυτοκινήτων τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι ίδιοι κατασκευαστές να μην χρησιμοποιούν την εξαετή ισχύ της βαθμολογίας απλώς ως μια στρατηγική εμπορική ευκαιρία για να ικανοποιήσουν τους καταναλωτές. Οι κατασκευαστές πρέπει να μας δείξουν ότι έχουν δεσμευτεί να κάνουν πραγματική διαφορά στην ασφάλεια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο van Ratingen.