Euro NCAP: Τρία αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν πήραν 5 αστέρια (video)


Οι τελευταίες φετινές αξιολογήσεις για την ασφάλεια που προσφέρουν τα αυτοκίνητα έφερε χαμόγελα για 11 μοντέλα. Δείτε ποια περιορίστηκαν σε βαθμολογία 4 αστέρων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 7/12/2022

O Ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας (Euro NCAP) δημοσίευσε την Τετάρτη (7/12) τα τελευταία αποτελέσματα δοκιμών αυτοκινήτων για το 2022, πριν την εφαρμογή νέων, αυστηρότερων πρωτοκόλλων.

Μόνο 3 από τα 14 μοντέλα που δοκιμάστηκαν δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τη μέγιστη βαθμολογία ασφάλειας 5 αστέρων που απονέμει ο οργανισμός για την ασφάλεια των καταναλωτών. Η γκάμα των οχημάτων που υποβλήθηκαν σε crash-tests περιλαμβάνει τρία κινέζικα αυτοκίνητα, supermini, οικογενειακά αυτοκίνητα, off-roaders, MPV, pick-up και 4 premium οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολυτελούς Lucid Air.

Η αμερικανική Lucid, μια από τις πολλές νέες μάρκες που δοκιμάστηκαν από το Euro NCAP το 2022, φέρνει το premium μοντέλο Air στην Ευρώπη και εντυπωσιάζει με τη βαθμολογία πέντε αστέρων, την οποία κατέκτησαν επίσης premium οχήματα όπως το Lexus RX, το Land Rover Discovery Sport και η Mercedes-Benz GLC.

Το 2022, ωστόσο, ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την «εισβολή» κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη. Η Chery, που ιδρύθηκε το 1997, και έφερε στη Γηραιά Ήπειρο το μικρό off-roader OMODA5, αλλά και η SAIC, με το Maxus MIFA 9, ένα μεγάλο MPV (όχημα πολλαπλών χρήσεων), απέσπασαν επίσης 5 αστέρια.

Η SAIC, μάλιστα, μπορεί να υπερηφανεύεται και για τα 5 αστέρια του ηλεκτρικού MG 4, ενός μικρού οικογενειακού αυτοκινήτου. Μιλώντας για ηλεκτρικά οχήματα, κορυφαία βαθμολογία απέσπασε και το Volkswagen ID. Buzz. Επιστρέφοντας στα θερμικά, πλατιά χαμόγελα 5 αστέρων υπάρχουν για την Skoda Octavia αλλά και τα θερμικά pick-ups Ford Ranger και Volkswagen Amarok.

Ωστόσο, 3 αυτοκίνητα δεν έφτασαν στην κορυφή και «περιορίστηκαν» στα 4 αστέρια. Το Ford Puma και το Volkswagen Touran, αμφότερα επαναξιολογήσεις παλιών αλλά ανανεωμένων αυτοκινήτων, έχασαν τα πέντε αστέρια λόγω των δεδομένων στην προστασία των ενηλίκων επιβατών. Αντίθετα, η αξιολόγηση 4 αστέρων για το Peugeot 408 προέκυψε κυρίως με βάση τα αποτελέσματα του 308, το οποίο δοκιμάστηκε νωρίτερα φέτος, αν και υπεβλήθη και το ίδιο σε επιπλέον δοκιμές.

«Το 2022 ήταν μία από τις πιο ‘γεμάτες’ χρονιές του Euro NCAP, καθώς είδαμε πολλούς νέους κατασκευαστές αυτοκινήτων και νέες τεχνολογίες. Είναι σαφές ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές εξακολουθούν να απαιτούν τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και ότι μια καλή βαθμολογία Euro NCAP θεωρείται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων ως κρίσιμη για τη σχετική αξιολόγηση. Είκοσι πέντε χρόνια από την ίδρυσή του, το Euro NCAP εξακολουθεί να οδηγεί σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και τα πρωτόκολλά μας για το 2023 θα φέρουν συναρπαστικές, δύσκολες νέες προκλήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, Michiel van Ratingen.