Ferrari F430: O Stephenson αποκάλυψε πόσο χρόνο χρειάστηκε για να την σχεδιάσει (video)


Μπορεί να είναι ένα από τα εμβληματικά μοντέλα της ιταλικής φίρμας, ωστόσο ο σχεδιασμός της δεν ήταν τόσο χρονοβόρος όσο πιθανώς να πίστευες μέχρι σήμερα. Δείτε τι αποκάλυψε ο Frank Stephenson. 

  • 2/2/2022

O Frank Stephenson αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστής της σύγχρονης εποχής έχοντας εμπνευστεί εμβληματικά μοντέλα όπως το νέο Fiat 500, την πρώτη BMW X5, το νέο Mini αλλά και την McLaren F1.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις να στρέψει το ενδιαφέρον πάνω του μέσα από τα πολύ ενδιαφέροντα videos που ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, σε ένα από αυτά άσκησε σκληρή κριτική για το concept BMW XM.

Στο τελευταίο του video αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα από τα πιο γνωστά δημιουργήματά του, την Ferrari F430, αποκαλύπτωντας σημαντικές λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο συνολικός χρόνος που χρειάστηκε για να καταλήξει στο βασικό σχήμα και να το αποτυπώσει στο χαρτί ήταν μόλις 60 sec.!

Ως πηγή έμπνευση χρησιμοποίησε την Ferrari 156 F1 που ήταν γνωστή ως «Sharknose» χάρη στο ιδιαίτερο μπροστινό της μέρος και την διάταξη των αεραγωγών. Έτσι μετά από κάποιες σύντομες δοκιμές στο χαρτί κατάφερε να αποτυπώσει το κυρίως μέρος της ιδέας του μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στη δυσκολία στο να προσθέσει τα αεροδυναμικά στοιχεία που επιθυμούσε, με τους μηχανικούς της Ferrari να δίνουν τελικά το «οκ» για να μπουν δύο τεράστιοι μπροστινοί αεραγωγοί, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τους τροχούς και διατηρώντας την αντίσταση του αέρα στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδο.

Θυμίζουμε πως η F430 παρουσιάστηκε το 2004 στο Παρίσι με σκοπό να αντικαταστήσει την Ferrari 360. Ο κινητήρας της ήταν ένας V8 με χωρητικότητα 4.3 L. που απέδιδε 483 PS στις 8.500 rpm, ενώ η τελική της ταχύτητα έφτανε τα 317 km/h.

Δείτε το αποκαλυπτικό video του Frank Stephenson