Ferrari F 1/87: το τελευταίο μονοθέσιο της Ferrari που είδε ο Enzo πωλείται


Ο Enzo Ferrari ήταν εμβληματική φιγούρα και για τη Φόρμουλα 1 και το μονοθέσιο που βλέπετε, η F 1/87, είναι το τελευταίο που εξέλιξε η Scuderia όσο ήταν εν ζωή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 30/4/2018

Η F 1/87 έχει σχεδιαστεί από τον Gustav Brunner -στην πορεία συνεργάστηκε στην εξέλιξή της ο διάσημος Βρετανός μηχανικός John Barnar- και οδηγήθηκε τη σαιζόν 1987 από τον Michelle Alboretto. Ο κινητήρας είναι ένας turbo 1.500 cc, ο οποίος είναι τελείως διαφορετικός από τον πιο παλιό, μιας και η περιεχόμενη γωνία του V6 είναι 90 μοίρες (και όχι 120), ενώ διάθετε και τις τότε περιοριστικές βαλβίδες της FIA. To τελευταίο δεν τον εμπόδιζε να καθόλου να φτάνει μέχρι και τα 950 PS, ρυθμισμένος για τα προκριματικά, ή τα 880 PS για τα Grand Prix.

Με το συγκεκριμένο πλαίσιο, το υπ’ αριθμόν 100, του μονοθεσίου των φωτογραφιών μας, ο Alboreto έτρεξε στα Grand Prix της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, στα οποία όμως δεν τερμάτισε, λόγω προβλημάτων αξιοπιστίας του κινητήρα.

Ο οποίος σύμφωνα με τον οίκο Bonhams που θα τον δημοπρατήσει θα χρειαστεί εκτεταμένη ανακατασκευή προκειμένου να λειτουργήσει εκ νέου. Πάντως τα περισσότερα χρόνια η F 1/87 φυλασσόταν σε κλιματιζόμενο χώρο, για αυτό και είναι σε γενικά καλή κατάσταση. Όσο για την τιμή της αναμένεται να αλλάξει χέρια για περίπου 750.000 ευρώ.