Φιστίκια: Η νέα «γραμμή παραγωγής» της BMW στην Κίνα


Στο νότιο σημείο του νέου εργοστασίου κατασκευής συσσωρευτών της BMW Brilliance Automotive (BBA) στο Shenyang της Κίνας, οι υπεύθυνοι φρόντισαν να δημιουργήσουν μία τελείως διαφορετική παραγωγή.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 16/10/2020

Σε μία έκταση περίπου 13 στρεμμάτων, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία μικρή φυτεία φιστικιών. Η όλη ιδέα για την κίνηση αυτή ξεκίνησε δύο χρόνια πριν, κατά τη διαδικασία κατασκευής του κυρίως εργοστασίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Flora Zhu, Senior Manager στο Utility & Facility Management, «θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ποικίλο, πιο πράσινο και πιο φυσικό περιβάλλον για τους συνεργάτες μας και ταυτόχρονα να κάνουμε λογική χρήση της υπάρχουσας γης».

Το κλίμα της περιοχής, με υψηλή υγρασία και ζεστά καλοκαίρια, είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των φιστικιών, όποτε το όλο concept προέκυψε αβίαστα. Έτσι, μαζί με την έναρξη της παραγωγής των συσσωρευτών, υπήρξε και μία μικρότερη, πιο ταπεινή αλλά με υψηλό περιβαλλοντικό συμβολισμό, παράλληλη παραγωγή.

Οι άνθρωποι της εταιρίας ασχολούνται με τη φύτευση, το πότισμα και τη συγκομιδή καθόλη την περίοδο, η οποία διαρκεί από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο. Η πρώτη συγκομιδή, το 2018, παρήγαγε 2.000 κιλά φιστίκια από μια φυτεία με μέγεθος όσο περίπου δύο γήπεδα ποδοσφαίρου. Η φετινή συγκομιδή πάλι, ξεπέρασε τα 3.200 κιλά.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι βοηθά τους εργαζόμενους να δένονται μεταξύ τους αλλά και με την εταιρία. Κάθε Οκτώβριο μάλιστα, οι υπάλληλοι διοργανώνουν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στα τρία εργοστάσια της BBA, όπου τα φιστίκια αυτά βρίσκονται προς πώληση, με τα έσοδα να πηγαίνουν στις τοπικές κοινότητες για την υποστήριξη έργων υποδομής.