Ford F-150 Lightning: Το πρώτο ηλεκτρικό pick-up Made in USA (video)


Η Ford αποκάλυψε και επίσημα σήμερα το F-150 Lightning, την πανίσχυρη ηλεκτρική έκδοση του πλέον δημοφιλούς αυτοκινήτου στις ΗΠΑ.

  • 20/5/2021

Είναι το πρώτο ηλεκτρικό pick-up(!) μαζικής παραγωγής με τα σήματα της Ford, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα ακουγόταν ως αστείο. Και όμως είναι αληθινό!

Το επί σειρά ετών πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο στην αγορά των ΗΠΑ, Ford F-150, που υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι στην αμερικάνικη επικράτεια, απέκτησε μία τεχνολογικά προηγμένη ηλεκτρική έκδοση.

Λίγες μόνο ώρες μετά το test-drive που είχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με το F-150 Lightning στο πλαίσιο επίσκεψης του στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων της Ford στο Dearborn του Michigan και ομιλίας του για την ηλεκτροκίνηση, η Ford προχώρησε στην επίσημη παρουσίαση του μοντέλου. Ο Joe Biden μάλιστα πήρε μια πρώτη γεύση από το F-150 Lightning στο εργοστάσιο της εταιρίας και δήλωσε πως είναι διαβολικά γρήγορο.

Και όχι άδικα. Το F-150 Lightning είναι πανίσχυρο, φυσικά τετρακίνητο και αθόρυβο. Εξοπλίζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα) με συνδυαστική ισχύ 571 ίππων και η επιτάχυνση για το 0-60 μίλια/ώρα (0-97 χλμ/ώρα) είναι υπόθεση μόλις 4,5 δευτερολέπτων. Βέβαια, για εξοικονόμηση ενέργειας ο ηλεκτροκινητήρας στον πίσω άξονα λειτουργεί μόνο όταν απαιτείται επιτάχυνση ή ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα τετρακίνησης.

To νέο Ford F-150 Raptor είναι ανίκητο!

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και μικρότερης ισχύος έκδοση, με απόδοση 432 ίππων. Η παραγόμενη ροπή είναι ίδια και στις δύο εκδόσεις και φτάνει τα 775 Nm. Αν και η Ford δεν αναφέρει ακόμα την χωρητικότητα των μπαταριών, στο ζήτημα της αυτονομίας υπάρχει η Standard έκδοση που προσφέρει αυτονομία περίπου 370 χλμ. (σύμφωνα με το αμερικανικό πρότυπο μέτρησης) και η Extended που ανεβαίνει στα 480 χλμ.

Η ανάρτηση, όπως σημειώνει η αμερικάνικη εταιρεία, είναι ανεξάρτητη σε όλους τους τροχούς για πρώτη φορά στο μοντέλο.

Η Standard έκδοση φορτίζει μέσω ενός φορτιστή 11,3 kW, ενώ η Extended ενός 19,2 kW. Σε ταχυφορτιστή DC με ισχύ 150 kW, η Extended έκδοση μπορεί να φορτίσει σε ποσοστό 80% μέσα σε μόλις 41 λεπτά. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως η μπαταρία του δίνει τη δυνατότητα στο F-150 Lightning λειτουργεί και αντίστροφα, δηλαδή ως φορτιστής για ηλεκτρονικές συσκευές, όπως tablet, laptop, smartphones, ή ακόμα και εργαλεία δίνοντας μέχρι και 9,6 kW.

Όσο για την σχεδίαση του ηλεκτρικού F-150 είχαμε πάρει μια πρώτη γεύση στη διάρκεια της ομιλίας του Biden. Εκεί το pick-up που δοκίμασε ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν αρκετά καμουφλαρισμένο, όμως σήμερα οι επίσημες εικόνες αποκαλύπτουν την εμφάνιση του.

Αυτή παραμένει γοτθική και ογκώδης, για να ταιριάζει στο γούστο της αμερικάνικης αγοράς, αλλά παράλληλα διαφοροποιείται αρκετά από τις συμβατικές του εκδόσεις, αφού η εμπρός μάσκα είναι κλειστή και πλαισιώνεται ένα LED φωτεινό περίγραμμα, ενώ μία ανάλογη τεράστια φωτεινή μπάρα υπάρχει και στο πίσω μέρος. Οι προβολείς είναι πιο μικροί και τοποθετημένοι στα άκρα, ενώ υπάρχουν αρκετά στοιχεία διαφοροποίησης όπως είναι οι πιο αεροδυναμικές ζάντες.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί μια τεράστια οθόνη αφής 15,5 ιντσών στο μέσο του ταμπλό με κάθετο προσανατολισμό που παραπέμπει στη Mustang Mach-E. Επίσης, ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός με μία οθόνη 12,0 ιντσών.

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η καρότσα είναι ελαφρώς μικρότερη από το συμβατικό F-150. Μάλιστα, από την στιγμή που κάτω από το καπό δεν υπάρχει κινητήρας εσωτερικής καύσης, η Ford εκμεταλλεύτηκε το διαθέσιμο χώρο ως χώρο αποσκευών 400 λίτρων με συνολικά έξι παροχές ρεύματος, βαφτίζοντας τον με το ευφυές όνομα Frunk (από τις λέξεις front και trunk).

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρεία, το Ford F-150 Lightning θα ξεκινήσει να παράγεται στο εργοστάσιο του Dearborn και το λανσάρισμα του στην αγορά της Βορείου Αμερικής θα ξεκινήσει μέσα στο 2022. Η τιμή έναρξης είναι στα περίπου 39.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον κόσμο του αυτοκινήτου.