Ford Focus: Το πιο διασκεδαστικό μεσαίο οικογενειακό είναι και το πιο hi-tech (Video)


Το Ford Focus, ο ηγέτης της κατηγορίας, διαθέτει απαράμιλλο στυλ, κορυφαίο οδηγικό χαρακτήρα, αυξημένη ευρυχωρία αλλά και προηγμένες τεχνολογίες οδήγησης που το καθιστούν ένα όχημα έτοιμο για τις οδηγικές προκλήσεις του σήμερα αλλά και του αύριο.

  • 18/2/2021

Η ιστορία του Ford Focus ήταν πάντα συνυφασμένη με την καινοτομία και την κορυφαία οδηγική αίσθηση. Η 20χρονη και πλέον πορεία του είναι γεμάτη με βραβεία, διακρίσεις και τεχνολογικές υπερβάσεις που το κατέστησαν αμέσως σημείο αναφοράς στην κατηγορία του. Το Ford Focus, στην τέταρτη πλέον γενιά του δε θα μπορούσε παρά να συνεχίσει αυτή την πορεία έμπνευσης, οδηγικής ευχαρίστησης και ενσωμάτωσης προηγμένων τεχνολογιών που έχουν καταστήσει το Focus σημείο αναφοράς στην κατηγορία του. 

Σχεδιαστική πολυφωνία

Πριν από όλα βέβαια, αυτό που σε κεντρίζει αμέσως είναι η σιλουέτα του. Το Ford Focus είναι το πιο αεροδυναμικό στην κατηγορία του. Με μακρύ καπό και μυώδες πίσω τμήμα, έρχεται με τέσσερις βασικές παραλλαγές: τις Titanium, ST-Line, Vignale και Active οι οποίες διαφοροποιούνται μεταξύ τους με μοναδικά στοιχεία σχεδίασης, υλικών και φινιρίσματος. Το Focus Titanium είναι η πιο mainstream εκδοχή του νέου Focus με μάσκα και προφυλακτήρες ένα μείγμα πολυτέλειας και τεχνολογίας. Στο Focus ST-Line τη σκυτάλη παίρνουν οι μεγάλοι εμπρός αεραγωγοί, τα σπόιλερ, ο πίσω διαχύτης και η μεγαλύτερη αεροτομή.

Ο σαν κόσμημα κάτω αεραγωγός, η χαρακτηριστική μάσκα με πλέγμα ή ο διάκοσμος με σατινέ αλουμινένια φινιρίσματα δίνουν τον τόνο της πολυτέλειας στην έκδοση Vignale. Το δε Focus Active με μεγαλύτερη κατά 30 mm απόσταση από το έδαφος και προστατευτικά μαύρα θόλων τροχών και μαρσπιέ, εμπρός και πίσω ποδιές και ένθετα μαρσπιέ βαμμένα σε ασημί, αλλά και τη σπέσιαλ σχεδίαση του εμπρός μέρους κάνει το Focus για πρώτη φορά, ένα γνήσιο crossover, το οποίο μπορεί να ενσωματώσει και στοιχεία της έκδοσης Vignale για ένα ακόμη πιο premium αποτέλεσμα. Η κορυφαία σε επίπεδο εμφάνισης και επιδόσεων έκδοση, δεν είναι άλλα από το Focus ST με ειδική αεροδυναμική και μηχανολογική φροντίδα, ένα hot hatch 280 ίππων!

Ο οδηγός στο επίκεντρο

Στο εσωτερικό απλές καθαρές γραμμές, υλικά ανώτερης ποιότητας και ταμπλό με μειωμένο αριθμό διακοπτών προσφέρουν κορυφαία εργονομία και κάνουν το ταξίδι πιο ξεκούραστο. Η θέση οδήγησης, θαυμάσια όπως πάντα, προσφέρει εντός του οπτικού πεδίου του οδηγού ένα μεγάλο head-up display για να έχει ο οδηγός πάντοτε επαφή με ζωτικές πληροφορίες αλλά και με το δρόμο.

Οι δε επιλογές συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας περιλαμβάνουν ασύρματη φόρτιση, SYNC 3 με οθόνη αφής και φωνητική ενεργοποίηση και ηχοσύστημα B&O PLAY κορυφαίας απόδοσης για μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία, με προσθήκη κεντρικού ηχείου και subwoofer. Το Ford Focus έχει άφθονο χώρο για επιβάτες, μικροαντικείμενα με πολλές έξυπνες θήκες και αποσκευές καθώς το μεταξόνιο βρίσκεται στα 2,7 μέτρα

Αξίζει επίσης να αναφερθεί το μέγεθος και άνοιγμα των πίσω θυρών που διευκολύνουν αφάνταστα τους πίσω επιβάτες. Άξιος μνείας είναι και ο χώρος αποσκευών των 608 λίτρων στο station wagon (375 στο 5θυρο) και μια αίσθηση όχι μόνο premium αλλά, όπως έχουμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια, απόλυτα ανθρωποκεντρική.

Ασφάλεια αιχμής

Κι επειδή ο άνθρωπος και η τεχνολογία έχουν έρθει σήμερα πιο κοντά από ποτέ, νέες τεχνολογίες υποστήριξης βοηθούν τον οδηγό του Ford Focus να διαχειρίζεται πιο άνετα τις συνθήκες κυκλοφορίας, βελτιώνοντας την ορατότητα στο σκοτάδι, διευκολύνοντας το παρκάρισμα και αποτρέποντας τα ατυχήματα. Tο Προσαρμοζόμενο Cruise Control, βοηθά το Focus σας να διατηρεί απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα και ενσωματώνει μια πλειάδα ευκολιών όπως το Stop & Go που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να σταματά πλήρως και να επανεκκινεί σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας. Επίσης το Σύστημα Αναγνώρισης Πινακίδων Ορίου Ταχύτητας που μπορεί να προσαρμόσει την ταχύτητα παρακολουθώντας τις πινακίδες ορίων ταχύτητας και πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης.

Το Active Park Assist 2, από την άλλη, διευκολύνει το παρκάρισμα, ελέγχοντας την επιλογή εμπρόσθιας σχέσης και όπισθεν, το γκάζι, το φρένο και το σύστημα διεύθυνσης – και αυτόματα παρκάρει το όχημα σε κάθετους και παράλληλους χώρους στάθμευσης. Πρόσθετες τεχνολογίες που βοηθούν στην αποφυγή ατυχήματος και τη διάσπαση προσοχής είναι το Pre-Collision Assist με Ανίχνευση Πεζού & Δικυκλιστή, το Ενεργό Σύστημα Διόρθωσης Πορείας, το Σύστημα Ειδοποίησης Νεκρού Σημείου με Προειδοποίηση Διερχόμενου Οχήματος, η Κάμερα Οπισθοπορείας, η Προειδοποίηση Κίνησης στο Αντίθετο Ρεύμα και το Post-Collision Braking.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το σύστημα Lane-Centring, που διατηρεί το Focus σας στο κέντρο της λωρίδας στην οποία κινείται. Από την άλλη και για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά τη νυχτερινή οδήγηση, το Προσαρμοζόμενο Σύστημα Εμπρόσθιου Φωτισμού με προληπτικό φωτισμό στροφών και φωτισμό ανάλογα με την οδική σήμανση προσαρμόζει εκ των προτέρων τις δέσμες των προβολέων για μέγιστη ορατότητα πριν το όχημα φτάσει σε μία στροφή, διασταύρωση ή κυκλικό κόμβο. Κι αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας την εμπρόσθια κάμερα του Focus για παρακολούθηση των σημάνσεων και την ανίχνευση σημάτων για κυκλικούς κόμβους, σημάτων στοπ και κανόνων προτεραιότητας! Το νέο Focus προσφέρει επίσης μεγάλη σκάλα φώτων που δεν θαμπώνει τους άλλους οδηγούς και βελτιώνει την ορατότητα τη νύχτα.

Fun-to-drive

Το Ford Focus συνεχίζει την παράδοση του κορυφαίου fun-to-drive χαρακτήρα μεταξύ των μεσαίων οικογενειακών αυτοκινήτων. Το προηγμένο σύστημα πίσω ανάρτησης προσφέρεται προαιρετικά και με Continuously Controlled Damping, που προσαρμόζει την απόκριση της ανάρτησης αναλόγως οδηγικών συνθηκών για βέλτιστη ποιότητα κύλισης. Η τεχνολογία μπορεί επίσης να ανιχνεύει λακκούβες για μεγαλύτερη άνεση των επιβατών χαρακτηριστικό που συναντά κανείς σε ναυαρχίδες εταιριών. Όλα τα μοντέλα Focus διαθέτουν επίσης επιλέξιμα προφίλ οδήγησης (Drive Modes) που προσαρμόζουν τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου στην οδηγική κατάσταση.

Από την άλλη, η απόδοση και η οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο των μηχανικών συνόλων. Έτσι το Ford Focus κινεί ο πολυβραβευμένος χιλιάρης EcoBoost βενζινοκινητήρας με 125 ίππους, ο νέος βενζινοκινητήρας 1.5L EcoBoost με 150 και 182 ίππους, o επίσης νέος 1.5L EcoBlue diesel με 120 ίππους και ο ισχυρός 2.0L EcoBlue diesel με 190 ίππους. Και βέβαια ο κορυφαίος 2.3L EcoBoost των 280 ίππων του Focu ST. Επίσης διατίθενται μηχανικά, εξατάχυτα κιβώτια και ένα νέο, οκτατάχυτο αυτόματο που προσαρμόζεται σε διαφορετικά οδηγικά στυλ με σκοπό της πιο ομαλές αλλαγές σχέσεων στον καλύτερο δυνατό χρόνο.

Όποια κι αν είναι η έκδοση του Ford Focus ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα δυναμικά του χαρακτηριστικά σε μια γρήγορη οδήγηση είναι απλά απολαυστικός. Άκαμπτο πλαίσιο, δομημένο με γνώμονα την πλούσια πληροφόρηση από το ακριβέστατο σύστημα διεύθυνσης και την ιδανική πρόσφυση, το Ford Focus υπακούει στο παραμικρό παράγγελμα του οδηγού μα απόλυτη ακρίβεια και σαφήνεια χωρίς συνάμα οι επιβάτες του να καταπονούνται μιας και η άνεση είναι πρώτης γραμμής.

Focus στις επιλογές σας

Το Ford Focus είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα μοντέλα της ελληνικής αγοράς με την ευρύτερη γκάμα εκδόσεων εξοπλισμού, αμαξωμάτων και κινητήρων. Η βασική έκδοση ξεκινά από τα 20.272 ευρώ για το Focus 1.0 EcoBoost 125 PS, ενώ μέσω της πλατφόρμας της Ford μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας Focus και να το αποκτήσετε εύκολα και γρήγορα με ευέλικτη χρηματοδότηση.

Ακόμα στο πνεύμα των ημερών για κάθε νέο αυτοκίνητο που παραδίδεται από τις εκθέσεις των Επισήμων Εμπόρων Ford, ακολουθείται μία διαδικασία με πολλαπλά στάδια που περιλαμβάνει τον καθαρισμό και απολύμανση του αυτοκινήτου πριν την παράδοσή του στις εγκαταστάσεις του Επίσημου Εμπόρου, αλλά και πριν την παράδοσή του στον πελάτη. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες με ειδικό εξοπλισμό σε εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες του αυτοκινήτου με απολυμαντικό υγρό καθαρισμού. Και όταν το αποκτήσετε, μπορείτε να ξενοιάσετε καθώς η Ford φροντίζει για την διατήρηση της άριστης κατάστασης του νέου σας αυτοκινήτου με εργοστασιακή εγγύηση 8 έτη.