Fordzilla P1: Το πρώτο εικονικό αυτοκίνητο της Ford είναι γεγονός


Όταν η πραγματικότητα μπλέκεται με τη φαντασία τότε το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στις οθόνες σας. Το Fordzilla P1 είναι το πρώτο εικονικό αγωνιστικό αυτοκίνητο της Ford το οποίο αν μη τι άλλο αξίζει την προσοχή μας. 

  • 16/12/2020

Πρόκειται για το πρώτο εικονικό αγωνιστικό αυτοκίνητο που γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία της κοινότητας των gamers και ενός κατασκευαστή αυτοκινήτων. Τώρα, η esports ομάδα Team Fordzilla της Ford μπαίνει ξανά δυναμικά στο παιχνίδι αποκαλύπτοντας σήμερα σε livestream μετάδοση ένα πραγματικό μοντέλο πλήρους κλίμακας του συναρπαστικού Team Fordzilla P1.

Αν και είναι συνηθισμένο να βλέπουμε πραγματικά αυτοκίνητα να πρωταγωνιστούν σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, εν τούτοις είναι η πρώτη φορά που ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων σε συνεργασία με την κοινότητα των gamers σχεδίασε πρώτα εικονικά ένα αυτοκίνητο (που δεν έχει εμφανιστεί ακόμα σε κάποιο videogame) και στη συνέχεια δημιούργησε ένα φυσικό μοντέλο.

Το ταξίδι για το Team Fordzilla P1 ξεκίνησε φέτος το Μάρτιο, όταν ζητήθηκε από τους gamers να ψηφίσουν στο Twitter για τη διάταξη και τα χαρακτηριστικά του οχήματος, όπως η σχεδίαση του cockpit αλλά και η θέση τόσο των καθισμάτων, όσο και του κινητήρα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής σχεδόν 250.000 οπαδοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους μέσω της σχετικής διαδικτυακής ψηφοφορίας.

TeamFordzillaP1: η ουσία της απόλαυσης

Οι εξωτερικές επιφάνειες του καινοτόμου Team Fordzilla P1 φέρουν τη δημιουργική υπογραφή του Arturo Ariño, ενώ ένας ακόμα σχεδιαστής της Ford, ο Robert Engelmann, έχει συμβάλει με το δικό του όραμα στη μορφή του εσωτερικού του.

Το αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι δομημένο γύρω από ένα πλαίσιο, το οποίο καλύπτεται μερικώς από μια μεγάλη, ιδιαίτερα διαφανή κρυστάλλινη επιφάνεια που παραπέμπει σε καλύπτρα πολεμικού αεροσκάφους, ενώ προστατεύει τον οδηγό και το συνοδηγό. Το διαφανές κάλυμμα καθιστά δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού, ενώ συγχρόνως αναδεικνύει και τη θέση οδήγησης του αγωνιστικού αυτοκινήτου που παραπέμπει σε εκείνη ενός μονοθεσίου της F1.

Το εξωτερικό συνδυάζει ένα κομψό εμπρός τμήμα τύπου GT με ελκυστικά σμιλεμένα εμπρός φτερά και ανάγλυφα πάνελ αμαξώματος. Οι χαρακτηριστικές πλαϊνές δοκοί που δίνουν την αίσθηση ότι περιστρέφονται και αιωρούνται συνδέουν οπτικά το cockpit με τους πίσω τροχούς. Το πίσω τμήμα είναι πλήρως εκτεθειμένο στην κοινή θέα τονίζοντας την αεροδυναμική και αγωνιστική φιλοσοφία του αυτοκινήτου.

Στο cockpit, υπάρχουν προειδοποιητικές λυχνίες LED που ενημερώνουν οδηγό και συνοδηγό για την κατάσταση που επικρατεί στην πίστα. Επιπλέον, μία ενσωματωμένη οθόνη στο τιμόνι, επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με τη ομάδα στα pits. Όλο το εσωτερικό είναι σχεδιασμένο για να ελαχιστοποιεί την διάσπαση της προσοχής του οδηγού κατά τη διάρκεια του αγώνα απογειώνοντας έτσι την απόλαυση της οδήγησης.

Από τη σχεδίαση μέσω υπολογιστή (CAD)  στην πραγματικότητα σε επτά εβδομάδες

Το Team Fordzilla P1 είναι το πρώτο αυτοκίνητο που έχει κατασκευάσει ποτέ η Ford ψηφιακά χωρίς αλληλεπίδραση μεταξύ των εμπλεκομένων σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξ αιτίας της πανδημίας, το Team Fordzilla P1 σχεδιάστηκε από μία ομάδα σε πέντε διαφορετικές ηπείρους που δεν συναντήθηκε ποτέ και εργάστηκε από απόσταση.

Κατασκευάστηκε σε μόλις επτά εβδομάδες – σε λιγότερο από το μισό του χρόνου που συνήθως διαρκεί η διαδικασία – και πρόκειται για ένα μοντέλο κανονικών διαστάσεων, εντός και εκτός, με extreme αναλογίες και πραγματικά μοναδικό χαρακτήρα.

Έχοντας δημιουργηθεί σε συνεργασία με την κοινότητα των gamers για τους gamers, το υπεραυτοκίνητο έχει μερικές ξεχωριστές λεπτομέρειες που μιλάνε τη γλώσσα στη γλώσσα του sim-racing. Στο πάτωμα, μπροστά από το κάθισμα του συνοδηγού, υπάρχει ένα μήνυμα AFK (Away From Keyboard), υπενθυμίζοντας με εύσχημο τρόπο σε όποιον κάθεται εκεί να μην πλησιάζει το πληκτρολόγιο.

Ένα γραφικό #levelup αναγνωρίζει ότι οι gamers και οι οδηγοί αγώνων στοχεύουν στο να βελτιώνονται κάθε φορά που παίζουν ή αγωνίζονται, ενώ ένα γραφικό #liftoff αποτελεί μια υπενθύμιση της μετάβασης αυτού του αγωνιστικού αυτοκινήτου από έναν εικονικό κόσμο στον πραγματικό. Στο εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου, δίπλα στο κάτω σπόιλερ, υπάρχει το σημαντικότερο μήνυμα: πρόκειται για το GLHF (Good luck have fun) που εύχεται σε κάθε παίκτη και οδηγό αγώνων, καλή επιτυχία και μία διασκεδαστική, απολαυστική εμπειρία.