Φωτιά σε εργοστάσιο της Tesla στη Γερμανία - Παύση της παραγωγής ζητούν οι κάτοικοι


Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές λένε ότι μια πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Tesla κοντά στο Βερολίνο είναι το τελευταίο περιστατικό που θα μπορούσε να μολύνει την παροχή νερού της περιοχής.

  • 28/9/2022

Οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν να σταματήσει η παραγωγή στο εργοστάσιο της Tesla στο Gruenheide, κοντά στο Βερολίνο, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στους χώρους του εργοστασίου.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκαν πέντε ώρες για την κατάσβεση της φωτιάς, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Οι πυροσβέστες κλήθηκαν όταν 800 κυβικά μέτρα από χαρτόνι, χαρτί και υπολείμματα ξύλου σε έναν υπαίθριο χώρο ανακύκλωσης είχαν πιάσει φωτιά, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Οι τοπικοί περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ότι μεγάλες ποσότητες πυροσβεστικού νερού που διαρρέουν στο έδαφος θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρύπανση.

«Αυτό το περιστατικό συνδυάζεται με μια σειρά από περιστατικά που αποτελούν απειλή για τα υπόγεια ύδατα στην περιοχή εξοικονόμησης νερού», δήλωσε στην τοπική εφημερίδα, ο Manu Hoyer, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας πολιτών Gruenheide και της ένωσης Nature and Landscape του Brandenburg.

Ένα βίντεο με drone δείχνει ότι σωροί από χαρτόνι που καίγονταν ήταν αποθηκευμένοι σε μια πλακόστρωτη περιοχή ακριβώς δίπλα σε μη ασφαλτοστρωμένο έδαφος.

Οι ομάδες θέλουν άμεση διακοπή της παραγωγής, ενώ διενεργείται πλήρης έρευνα για το εάν η Tesla έχει εφαρμόσει αρκετά μέτρα για την προστασία των υπόγειων υδάτων.

Οι πρωτοβουλίες πολιτών διατύπωσαν τα αιτήματά τους μετά την επίσκεψη στο χώρο του εργοστασίου την Κυριακή, λίγο πριν ξεκινήσει η φωτιά. Ισχυρίζονται ότι παρά τη συνεχιζόμενη παραγωγή, ουσιαστικά περιβαλλοντικά μέτρα δεν έχουν εφαρμοστεί.

«Ο περιβαλλοντικός μετριασμός δεν έχει γίνει εκεί», είπε ο Hoyer.

Οι πρωτοβουλίες επικρίνουν όχι μόνο την Tesla, αλλά και την πολιτειακή κυβέρνηση.

«Μόνο μέσω της τεράστιας πίεσης που ασκούσαν στις αρμόδιες ειδικές αρχές, ιδιαίτερα στην αρχή ύδρευσης, ήταν δυνατό για την Tesla να ξεκινήσει την παραγωγή τόσο νωρίς χωρίς επαρκή προστατευτικά μέτρα», αναφέρεται σε δήλωση του. «Η πολιτειακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SPD εκτοξεύει το κράτος μας υπέρ των κερδοσκοπικών συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών».

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί και η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα, δήλωσε εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η φωτιά στο εργοστάσιο δεν είναι το πρώτο μεγάλο περιστατικό στο Gruenheide. Στα μέσα Απριλίου διέρρευσε υγρό που ρυπαίνει το νερό, το οποίο οδήγησε και σε επιχείρηση κατάσβεσης.

Το περιστατικό ακολουθεί τα σχέδια της Tesla να αυξήσει την παραγωγή αυτοκινήτων Model Y στο εργοστάσιο, το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο.

Αν και η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έδωσε έναν τρέχοντα αριθμό παραγωγής για τα ηλεκτρικά οχήματα, είπε ότι κατασκεύαζε 1.000 αυτοκίνητα την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που είναι περίπου το ένα δέκατο της πλήρους χωρητικότητας στο εργοστάσιο, το οποίο άνοιξε τον Μάρτιο.