fuelGR: Πρατήρια και τιμές καυσίμων, όλα σε μία εφαρμογή


Από τους Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

  • 18/2/2016

Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Εφαρμογών Φώτη Κόκκορα, δημιούργησαν την εφαρμογή fuelGR, όπου οι χρήστες smartphone ή H/Y μπορούν δωρεάν να δουν σε χάρτη τα πρατήρια και τις τιμές καυσίμων σε όλη την Ελλάδα. 

Η δωρεάν εφαρμογή υπάρχει σε εκδόσεις για Android, Windows 8/8.1/10, Windows Phone 8, καθώς και σε web έκδοση (χρήση με browser). 

Ο καθηγητής Εφαρμογών δημιούργησε το μηχανισμό τροφοδοσίας δεδομένων και όρισε τις λειτουργικές προδιαγραφές των εφαρμογών.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Ντέμος υλοποίησε τις εκδόσεις για Windows (πτυχιακή εργ.) και Android, με επιπλέον σημαντική συμβολή στις υποδομές υποστήριξης της εφαρμογής, ο Τάσος Θεοδοσίου υλοποίησε την έκδοση για Windows Phone 8 (πτυχιακή εργ.) και ο Θάνος Πηγαδάς υλοποίησε την έκδοση για Web browser (πτυχιακή εργ.).

Τι είναι ακριβώς το fuelGR; Πρόκειται, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή κ. Κόκκορα, ένα ωραίο παράδειγμα αξιοποίησης δημόσιων και ανοικτών δεδομένων (public open data) που συγκεντρώνουν διάφορες κρατικές και μη υπηρεσίες. Στην προκειμένη περίπτωση, η πηγή των δεδομένων είναι το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου η αντίστοιχη υπηρεσία, με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, θεωρείται ξεπερασμένη αλλά και δύσχρηστη. 

Εκτός από συνεχή ενημέρωση τιμών, το fuelGR παρέχει τα ακριβέστερα δεδομένα θέσης για τα πρατήρια, με περίπου 9 στα 10 πρατήρια να έχουν διασταυρωθεί χειροκίνητα για την θέση τους. Καμία άλλη εφαρμογή ή on-line πηγή ενημέρωσης για καύσιμα δεν παρέχει τέτοια ακρίβεια - οι περισσότερες δεν δίνουν καθόλου θέση ή δίνουν μία (συνήθως κακή) εκτίμηση θέσης. Αποτέλεσμα του εμπλουτισμού των δεδομένων από την ομάδα του fuelGR είναι η παροχή οδηγιών πλοήγησης προς το πρατήριο που επέλεξε ο χρήστης, η δυνατότητα προβολής πραγματικής εικόνας του πρατηρίου (μέσω Google Street View) ώστε να δει ο χρήστης την ποιότητα του πρατηρίου ως εγκατάσταση και το τι άλλες υπηρεσίες παρέχει (πλυντήριο, shop, κτλ).

Περισσότερα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr.