Γαλλία: Ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση διαφήμισης συμβατικών αυτοκινήτων, όπως στα τσιγάρα;


Την υποχρέωση από 1ης Μαρτίου 2022 στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να συμπεριλαμβάνουν στις διαφημίσεις τους μηνύματα που παροτρύνουν εναλλακτική μετακίνηση, όπως χρήση ποδηλάτων, ΜΜΜ ή και περπάτημα, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.

  • 5/1/2022

Νόμος του Γαλλικού κράτους είναι πλέον η υποχρέωση από την 1η Μαρτίου 2022 στις αυτοκινητοβιομηχανίες να συμπεριλαμβάνουν στις διαφημίσεις τους μηνύματα-προτροπή για την χρήση ποδηλάτων, δημοσίων μέσων μεταφοράς, περπάτημα και γενικότερα εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης!

Αυτό, θυμίζει κάπως την τύχη που είχαν οι εταιρείες καπνικών προϊόντων, που υποχρεώθηκαν στις διαφημίσεις τους να αναφέρουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, πολλές φορές με σοκαριστικές φωτογραφίες.

Κάπως, έτσι μπορεί να συγκριθεί αυτή η κίνηση της Γαλλικής κυβέρνησης που βάζει στο στόχαστρο τα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες (όπως και γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση), θεωρώντας τη χρήση τους επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα με τη νέα νομοθεσία, αποθαρρύνεται και η ιδιωτική χρήση αυτοκινήτων, όπως θα δείτε στα πιο κάτω υποχρεωτικά μηνύματα, πριμοδοτώντας τις «υπηρεσίες» κοινής χρήσης οχημάτων (car sharing, carpooling), καθώς οι διαφημίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνουν ένα από αυτά τα τρία μηνύματα:

  • Για σύντομα ταξίδια, περπατήστε ή επιλέξτε το ποδήλατο
  • Σκεφτείτε το car pooling (Συν επιβίβαση)
  • Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς

Αυτοί οι κανονισμοί θα ισχύουν για όλους τους τύπους διαφήμισης, συμπεριλαμβανομένης αυτής που εμφανίζεται σε διαδικτυακά μέσα, έντυπα μέσα, ραδιόφωνο ή τηλεόραση, και θα πρέπει να είναι ευανάγνωστη ή ηχητική. Σε περίπτωση μη τήρησης αυτού του νέου νόμου, οι διαφημιζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ.

Η Γαλλία στοχεύει στην απαλλαγή από την εκπομπή αέριων ρύπων

Η Γαλλική κυβέρνηση έχει επιδείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, βάζοντας στο στόχαστρο τα οχήματα με συμβατικούς κινητήρες, παρότι το ΑΕΠ της στηρίζεται κατά πολύ στην παραγωγή και εξαγωγή αυτοκινήτων.

Ήδη έχει ανακοινώσει την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ από το 2040, κάτι που στο Παρίσι θα ισχύσει πιο νωρίς, από το 2030. Για τη γαλλική πρωτεύουσα, μελετάται και η απαγόρευση της εισόδου οχημάτων στο κέντρο της πόλης, επιτρέποντας έτσι την αποκλειστική κυκλοφορία ποδηλάτων, σκούτερ και πεζών.

Σύμφωνα με την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili, ο νέος νόμος δεν ενθαρρύνει την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, αλλά εστιάζει στην εξοικονόμηση ενέργειας που απαιτείται για τις μεταφορές.

«Η απαλλαγή από τις εκπομπές ρύπων δεν σημαίνει απλώς μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα. Σημαίνει επίσης χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή των ποδηλάτων», είπε μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter.

Τώρα, αυτό που μένει να δούμε, είναι ποιες χώρες θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα…