Γαλλία: Πυρπολήθηκαν και φέτος εκατοντάδες αυτοκίνητα την Πρωτοχρονιά


Για ακόμα μια χρονιά εκατοντάδες οχήματα σε διαφορετικές πόλεις της Γαλλίας παραδόθηκαν στις φλόγες. Μειωμένα τα περιστατικά σε σχέση με προηγούμενα έτη δηλώνουν οι αρχές.

  • 3/1/2022

Πλέον έχει γίνει "παράδοση" για την γαλλική κοινωνία ο εμπρησμός οχημάτων που σημειώνονται κάθε χρόνο κατά την διάρκεια της πρωτοχρονιάς. Αν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος ένα ενθαρρυντικό στοιχείο σε αυτή την τραγική είδηση είναι πως φέτος οι περιπτώσεις περιορίστηκαν στις 874 σε σχέση με τις 1.316 του 2019, αφού για πέρυσι, λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τις αρχές.

Προκειμένου να έρθει αυτή η μείωση ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ενημέρωσε πως επιστρατεύτηκαν συνολικά 95.000 αστυνομικοί τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ στην πτωτική τάση βοήθησε και η απαγόρευση συγκεντρώσεων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση σχετικά με τον περιορισμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Αυτό το καταστροφικό έθιμο εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '90, αρχικά στην περιοχή του Στρασβούργου και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Οι δράστες ήταν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας προερχόμενοι από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που διάλεξαν τον συγκεκριμένο τρόπο ως μορφή διαμαρτυρίας. Μάλιστα την πρωτοχρονιά του 2005 σημειώθηκε ρεκόρ με περισσότερα από 9.000 οχήματα να τυλίγονται στις φλόγες.

Μετά από έρευνες έχει διαπιστωθεί πως σε αυτό το... έθιμο, εκτός από επαναστατημένους νέους συμμετέχουν συχνά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, που επιθυμούν να επωφεληθούν από την αποζημίωση που προβλέπει το ασφαλιστικό τους συμβόλαιο.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle