Για παραποίηση εκπομπών ρύπων κατηγορείται η Fiat Chrysler!


Ο Sergio Marchionne απορρίπτει τις κατηγορίες και τονίζει πως τόνισε όποιος κάνει παραλληλισμούς με την VW «...καπνίζει παράνομες ουσίες»!

  • 13/1/2017

ΦΩΤΟ: AP

Την κατηγορία σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Chrysler ότι παραποίησε το λογισμικό 104.000 αυτοκινήτων με κινητήρες ντίζελ που παρήγαγε ώστε να εμφανίζουν χαμηλότερο επίπεδο εκπομπών αερίων, εφαρμόζοντας μια στρατηγική παρόμοια με αυτή της Volkswagen, απήγγειλαν την Πέμπτη 12/1 οι αμερικανικές αρχές.

Η μετοχή της Fiat Chrysler σημείωσε βουτιά 16%, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) Sergio Marchionne που απέρριψε τις κατηγορίες. «Δεν κάναμε τίποτα παράνομο. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση δημιουργίας συνθηκών που είχαν σαν στόχο να παρακάμψουν τους ελέγχους. Η εταιρεία σκοπεύει να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση στην υπόθεση αυτή και να επιλυθεί το ζήτημα δίκαια», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι όποιος κάνει παραλληλισμούς με την VW «...καπνίζει παράνομες ουσίες!».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η FCA απέφυγε να ενημερώσει τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ για το πώς ακριβώς λειτουργεί το λογισμικό των μηχανών σε 104.000 οχήματα τύπου Jeep Grand Cherokee και Dodge Ram, που όλα λειτουργούν με diesel. Όπως αναφέρει το υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος το μη δηλωμένο λογισμικό έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένες εκπομπές ρύπων και ερευνάται εάν το συγκεκριμένο λογισμικό αποτελεί μηχανισμό παράκαμψης των επίσημων μετρήσεων.

Για να καταφέρει να αφήσει πίσω του το σκάνδαλο, που έγινε γνωστό με την ονομασία "Dieselgate", το Volkswagen Group ομολόγησε την ενοχή του στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και συμφώνησε να καταβάλει 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και πρόστιμα.