Γιάννης Δημητρίου: Η ηλεκτροκίνηση είναι μεγάλος «πονοκέφαλος» για κάθε αεροδυναμιστή (video-photos)


Τα φουτουριστικά σχέδια χωρίς καθόλου εισαγωγές αέρα, ο «πόλεμος» με τους σχεδιαστές και ο «πονοκέφαλος» της διατήρησης της αυτονομίας σε όλες τις διαμορφώσεις ενός μοντέλου.

  • ΦΩΤ.: Γ. ΚΟΥΤΟΣ (via Youtube), Γ.Δ.
  • 20/10/2022

Ο αεροδυναμιστής και υπεύθυνος αεροδυναμικής της New Class Platform της BMW, Γιάννης Δημητρίου, παρουσίασε τις προκλήσεις που υπάρχουν, πλέον, με την έλευση της ηλεκτροκίνησης, μιλώντας στην Ημερίδα «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον» που διοργάνωσε το περιοδικό «CAR AND DRIVER», με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Είναι ραγδαίες οι εξελίξεις, με την ηλεκτροκίνηση. Ζούμε μια αναγέννηση, τα τελευταία 20 χρόνια που είμαι στη BMW δεν υπήρξε καλύτερο timing για να είσαι αεροδυναμιστής», τόνισε αρχικά ο Έλληνας αεροδυναμιστής.

Και πρόσθεσε: «Το βασικό στα EV είναι η εμβέλεια. Μπορείς να τη βελτιώσεις με την αεροδυναμική. Είτε αφαιρέσω τους καθρέφτες είτε μειώσω το βάρος κατά 30 kg, θα έχω περίπου το ίδιο κέρδος στην εμβέλεια, κατά 3 με 5 km. Το να βγάλεις 30 kg είναι σχεδόν αδύνατο για αυτοκίνητο παραγωγής. Το μόνο που μένει είναι να βελτιώσεις την αεροδυναμική».

Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. «Το πρόβλημα που έχω είναι ότι έχουμε φτάσει σε ένα ταβάνι και η περαιτέρω εξέλιξη είναι σχεδόν αδύνατη. Τα tricks και τα gadgets που έχουμε στη διάθεσή μας δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε πλέον. Το μόνο που μένει είναι οι αναλογίες του αυτοκίνητου, και αυτό απαιτεί πολλή σκέψη», παραδέχθηκε ο κ. Δημητρίου.

Ο «πόλεμος» με τους σχεδιαστές

Ο κ. Δημητρίου ανέδειξε και άλλη μια πτυχή των προβλημάτων που ένας αεροδυναμιστής αντιμετωπίζει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: «Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε, είναι ότι πολλοί θεωρούν ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δε χρειάζεται εισαγωγές αέρος. Έρχονται σχέδια φουτουριστικά από τους σχεδιαστές και το αυτοκίνητο είναι κλειστό παντού.

Όμως δε γίνεται να μην έχει πουθενά ανοίγματα το αυτοκίνητο. Όταν ένα EV στέκεται και φορτίζει, η μπαταρία βράζει στην κυριολεξία. Αν είσαι σε ζεστή χώρα όπως η Ελλάδα ή στην Αφρική, είναι πολύ περισσότερα τα προβλήματα, οπότε δεν μπορεί να φύγει ο αέρας επειδή το αυτοκίνητο στέκεται. Άρα είναι θέμα ψύξης, δουλεύουμε πολύ σε αυτό τον τομέα. Επιπλέον, άλλο πρόβλημα ένα που βλέπω σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση, είναι το νομοθετικό πλαίσιο, τις δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι Βρυξέλλες».

Η διαφοροποίηση στην αυτονομία που προκύπτει από τις διαφορετικές επιλογές εξοπλισμού ή αμαξώματος που μπορεί να κάνει ο αγοραστής είναι άλλος ένας γρίφος. «Προσωπικά θεωρώ ότι ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να ξέρει ακριβώς πόσα χιλιόμετρα έχει αυτονομία το αμάξι. Και αυτό πρέπει να ισχύει και με την παραμικρή αλλαγή που θα κάνει στο configuration, γιατί αν βάλει ένα spoiler για παράδειγμα ή διαφορετικές ζάντες, θα πρέπει να δει πόση αυτονομία θα έχει, μιας και όλα αυτά επηρεάζουν.

Σαν σχεδιαστής, έχω τον ‘πονοκέφαλο’ ότι πρέπει να κάνω σε όλα τα configuration το αυτοκίνητο να έχει τον ίδιο συντελεστή οπισθέλκουσας, ώστε να μην επηρεάζεται η αυτονομία. Μπορεί να φτάσουν και χιλιάδες οι παραλλαγές. Αν έχουμε για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο που προσφέρεται με 4 κινητήρες, με 10 διαφορετικά σχέδια ζάντας, με 10 διαφορετικές διαστάσεις ελαστικών, ο πολλαπλασιασμός βγάζει χιλιάδες συνδυασμούς».

Συμμετέχοντας στη Formula Student, οι φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων μπορούν να ονειρεύονται το «μαγικό» κόσμο της Formula 1. Ο κ. Δημητρίου έχει θητεύσει στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όντας στη BMW/Williams ως μέλος της τότε ομάδας στη Formula 1. «Η δυσκολία να μπεις στην Formula 1 είναι ότι θέλουν προϋπηρεσία, όλες οι αγγελίες αυτό θέλουν. Τώρα όλοι εσείς οι φοιτητές έχετε προϋπηρεσία, μπορείτε αυτά που κάνετε να τα βάλετε στο βιογραφικό σας.

Από τη στιγμή που μπεις στο motorsport, θα πρέπει να ξεχάσεις πολλά άλλα πράγματα. Υπήρχαν χρονιές με 500-600 ώρες υπερωρίας. Ως νέος το αντέχεις, αλλά από ένα σημείο και μετά, είναι δύσκολο. Ωστόσο, μετά, το να βρεις δουλειά στην αυτοκινητοβιομηχανία, είναι εύκολο».

Τα θετικά της ηλεκτροκίνησης

Το ηλεκτρικό μέλλον της αυτοκίνησης, δεν έχει μόνο προβλήματα για τους αεροδυναμιστές. «Η ηλεκτροκίνηση φέρνει πλεονεκτήματα, όπως το flat platform που δίνει η επίπεδη μπαταρία. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μειώσεις το συντελεστή οπισθέλκουσας. Στη Formula 1 εξαρτάσαι από πολλούς, και παίζει ρόλο ο οδηγός, να μπορεί να νιώσει τις αλλαγές στο σώμα του, για να σου πει ότι αυτό που έκανες είναι λάθος, ώστε να γυρίσεις στην αεροδυναμική σήραγγα και να πάρεις το διαφορετικό δρόμο. Αντίθετα, στο automotive είσαι μόνος σου. Κάνεις τις κινήσεις... και τσακώνεσαι με τους σχεδιαστές

Οσο για τη συμβουλή που δίνει στους Έλληνες φοιτητές; «Όχι στην εθνική ηττοπάθεια, ναι στο γνώθι σ’ αυτόν, ναι στην αυτοπεποίθηση. Όποια πέτρα και να σηκώσεις θα βρεις Έλληνα, από τη NASA μέχρι τη BMW. Και μιλάμε για Έλληνες που μεγάλωσαν στην Ελλάδα, σε αντίξοες συνθήκες, όχι για Έλληνες του εξωτερικού. Πιστεύω το γενετικό υλικό μας είναι άλφα-άλφα. Δεν υστερούμε σε τίποτα. Πιστέψτε στις δυνατότητές σας. Στη θεωρία είμαστε αχτύπητοι. Υστερούμε ίσως λίγο στην πράξη. Οι φοιτητές πρέπει να φτιάξουν πράγματα, να πάρουν ξύλα στα χέρια τους, lego, οτιδήποτε και να κατασκευάσουν».

Παρακολουθείστε το σύνολο των τοποθετήσεών του στην Ημερίδα του «CAR AND DRIVER», από το σημείο 7:28:54 του video.