Γιατί η Mercedes-AMG One δεν θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ;


Μετά από χρόνια καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από την πολυπλοκότητα της κατασκευής, πλέον οι 1.063 ίπποι του υπεραυτοκινήτου ΑMG One  μπορούν να καλπάσουν αχαλίνωτοι στους δημόσιους δρόμους. Όχι όμως και στην Αμερική! 

  • 3/6/2022

Η παραγωγή του AMG One είναι περιορισμένη στα 275 οχήματα και τα οποία έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό, αλλά κανένα από αυτά δεν θα κυκλοφορήσει στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαιτίας της απόφασης των μηχανικών της Mercedes να μην υποβαθμίσουν το υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης της AMG One ώστε να πληροί τους τοπικούς κανονισμούς. Κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά την απόδοση και η Mercedes δεν ήθελε να υποβιβάσει πανίσχυρο σύστημα PHEV που ενσωματώνεται.

Η AMG One τροφοδοτείται από τον turbo κινητήρα 1,6 λίτρων που συνεργάζεται με τουλάχιστον τέσσερις ηλεκτροκινητήρες. Έχει απόδοση 1.063 ίππων, με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να παράγει 574 ίππους στις 9.000 σ.α.λ.. Αυτές οι τιμές είναι... παράνομες για τις ΗΠΑ.

Σε μία επιστολή που έστειλε η Mercedes σε υποψήφιους αγοραστές από τις ΗΠΑ ανέφερε ότι:

«Για να διατηρήσουμε τον μοναδικό χαρακτήρα του συστήματος μετάδοσης κίνησης από την F1, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η τήρηση των προτύπων οδικής κυκλοφορίας των ΗΠΑ θα έθετε σε σημαντικό κίνδυνο την απόδοσή του και τον συνολικό οδηγικό του χαρακτήρα».

Υπάρχει όμως ένας νόμος, ο οποίος ουσιαστικά προσφέρει ένα παραθυράκι... εξαίρεσης, επιτρέποντας τη χρήση sport αυτοκίνητα που δεν τηρούν τους κανονισμούς για 4.023 χιλιόμετρα ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι τεχνικά δυνατό να δει κανείς στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών μία AMG  One. Με μόλις 275 μονάδες να κατασκευάζονται, είναι προφανές ότι και στην Ευρώπη η εμφάνισή της θα σπανίσει, αν και πρόκειται για την κύρια αγορά της. Λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερο κινητήρα της και την πιθανότητα αύξησης της αξίας του hypercar συν τω χρόνω, το πιθανότερο είναι ότι περισσότερα από αυτά θα βρίσκονται σε ένα κλειστό γκαράζ...

Ενώ οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να υποδεχτούν την AMG  One, η McLaren  φρόντισε γι’ αυτό καθώς κυκλοφόρησε την Sabre των 824 ίππων μόνο στις ΗΠΑ.