Γιατί η Porsche θα πληρώσει μεγάλη αποζημίωση στη Volkswagen;


Όπως ανακοινώθηκε, η Porsche θα αποζημιώσει τη Volkswagen με το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ επειδή τα στελέχη της αποφάσισαν να μην συμμετέχουν τελικά στο πρόγραμμα «Artemis» για την εξέλιξη συστήματος αυτόνομης οδήγησης για τα οχήματα του Ομίλου VAG.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 12/1/2022

Συγκεκριμένα, το ποσό των 100.000.000 ευρώ θα λάβει το τμήμα επαγγελματικών βαν τής Volkswagen το οποίο είχε αναλάβει την υποχρέωση να κατασκευάσει για λογαριασμό τής Porsche το καινούργιο, αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της που θα είναι το κορυφαίο στην γκάμα της και το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί το 2026.

Η Porsche, μαζί με τις Audi και Bentley –δηλαδή οι κατασκευαστές πολυτελών και σπορ οχημάτων του Ομίλου VAG–, είχαν ανακοινώσει στα τέλη Μαΐου 2020 την εφαρμογή του προγράμματος «Artemis» μέσω του οποίου προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν ως το 2024 μια νέα πλατφόρμα, ένα σύστημα αυτόνομης οδήγησης καθώς και άλλα σύγχρονα συστήματα για τα αμιγώς οχήματά τους.

Ωστόσο, τα στελέχη της Porsche αναθεώρησαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα καθώς οι πελάτες της θέλουν ένα όχημα σπορ επιδόσεων το οποίο να οδηγούν οι ίδιοι και όχι να απλώς να μεταφέρονται με αυτό. Για τον λόγο αυτό τώρα πρέπει να αποζημιώσουν τη Volkswagen Commercial Vehicles για την οικονομική ζημιά που θα υποστεί αυτή από το γεγονός ότι δεν θα κατασκευάζει το νέο μοντέλο, όπως προέβλεπε η συμφωνία σε μια τέτοια περίπτωση.

Παρόλα αυτά, η Porsche δεν θα σταματήσει το δικό της πρόγραμμα εξέλιξης καινούργιων αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. Όπως έγινε γνωστό, συνεχίζεται κανονικά αυτό για τη δημιουργία τύυ οχήματος αυτής της τεχνολογίας το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» στην γκάμα της εταιρείας. Προς το παρόν, το συγκεκριμένο σχέδιο έχει την κωδική ονομασία «Κ1». Το αυτοκίνητο που θα προκύψει από αυτό –και αναμένεται το 2026– θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της που βρίσκεται στη Λειψία (φωτογραφία).

Όπως έχει ανακοινωθεί, αυτό το καινούργιο μοντέλο δεν θα βασίζεται στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί από το πρόγραμμα «Artemis» αλλά στην «Premium Platform Electric» («PPE»), δηλαδή αυτή που εξέλιξαν από κοινού οι Audi και Porsche για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματά τους. Αυτή βελτιώνεται περαιτέρω από τους μηχανικούς της δεύτερης και σε πρώτο στάδιο σε αυτή θα βασίζονται οι αμιγώς ηλεκτρικές Macan και Panamera οι οποίες θα πωλούνται από το 2024 και το 2025 αντίστοιχα, όπως έχει ανακοινωθεί.