Γιατί καθυστερούν οι παραδόσεις υβριδικών VW Golf (και όχι μόνο);


Καθυστερήσεις στην παράδοση νέων μοντέλων αντιμετωπίζει η VW, ιδίως των πολύ επιτυχημένων υβριδικών Golf,  καθώς παρουσιάζονται ελλείψεις σε βασικά στοιχεία όπως μπαταρίες ή τα ηλεκτρονικά κυκλώματα των μοντέλων της.

  • 21/2/2021

Ένα μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε ότι αφορά τα τσιπάκια για τα διάφορα ηλεκτρονικά υποσυστήματα των αυτοκινήτων τους. Η έλλειψη αυτή έχει οδηγήσει πολλά εργοστάσια στο να αναστείλουν την παραγωγή τους, ενώ αρκετές εταιρίες καθυστερούν την παράδοση των μοντέλων τους.

Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται και η VW η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην μεγάλη ζήτηση των υβριδικών Golf που κατασκευάζονται στο Wolfsburg, το μεγαλύτερο εργοστάσιο της εταιρίας.

Η αδυναμία παράδοσης των αυτοκινήτων της οφείλεται στην έλλειψη μπαταριών για τα υβριδικά της μοντέλα αλλά και ημιαγωγών, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων σε Γερμανική εφημερίδα.

Η VW έχει παραγγελίες 93.000 Golf, δηλαδή παραγωγή 4 μηνών, εκ των οποίων το 60% που αφορούν παραδόσεις στην Γερμανία είναι υβριδικές εκδόσεις που αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς στην εγχώρια αγορά. Στην υπόλοιπη Ευρώπη τα υβριδικά Golf φθάνουν έως και το 40% των συνολικών πωλήσεων του μοντέλου, νούμερο διόλου ευκαταφρόνητο.

Η VW είχε προειδοποιήσει τον Δεκέμβριο ότι οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς θα αναστατώσουν την παραγωγή της. Από τότε, η κατάσταση αυτή εξαπλώθηκε και σε όλες σχεδόν τις άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, από την GM και τη Renault έως και την Daimler.

H VW πιστεύει ότι οι ελλείψεις σε τσιπάκια δεν θα διορθωθεί ολοκληρωτικά ούτε το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Και ειδικοί αναλυτές πιστεύουν ότι όλη αυτή η κατάσταση θα κοστίσει στις εταιρίες πάνω από 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες πωλήσεις.

ΠΗΓΗ: AUTOMOTIVE NEWS