Γιατί ο Elon Musk θέλει να πουλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla;


O κ. Elon Musk, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla δήλωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα ψηφοφορίας των ακόλουθών του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και θα πουλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla για να πληρώσει τους φόρους του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 8/11/2021

Το περασμένο Σάββατο, ο κ. Elon Musk ανακοίνωσε ότι θέτει σε «ψηφοφορία» μεταξύ των περίπου 68.000.000 ακολούθων του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το εάν θα πρέπει να πουλήσει το 10% των μετοχών που κατέχει στην Tesla για να βρει τα χρήματα να πληρώσει τους φόρους του ή όχι. 

Ο κ. Musk, στην αρχική ανάρτησή του σε αυτό, δεσμεύτηκε ότι θα εκπληρώσει την επιθυμία της πλειοψηφίας όποια κι αν είναι. Τελικά, στην άτυπη δημοσκόπηση συμμετείχαν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια ακόλουθοί του, εκ των οποίων το 57,9% δήλωσαν ότι πρέπει να πουλήσει τις μετοχές. 

Σύμφωνα με εκτίμηση του Πρακτορείου Reuters, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla έχει μερίδιο περίπου 23% στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών. Αυτός είναι ο λόγος που θα χρειαστεί χρήματα για να πληρώσει τους φόρους του.

Λόγω των δικαιωμάτων, ο κ. Musk θα πρέπει ως τις 13 Αυγούστου του 2022 να αγοράσει 22.860.000 μετοχές τής Tesla έναντι του ποσού των 6,24 δολαρίων (περίπου 5,39 ευρώ) έκαστη. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα το πράξει εντός των επόμενων τριών μηνών. Αυτό θα αποφέρει στον κ. Musk κέρδη περισσότερα από 28.000.000 δολάρια (περίπου 24,2 εκατομμύρια ευρώ), βάσει της τιμής των 1.222,09 δολαρίων (περίπου 1.054 ευρώ) είχε η μετοχή τής Tesla την περασμένη Παρασκευή (5/11) στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Γράφημα διακύμανσης της τιμής μετοχής της Tesla από τις 6 Αυγούστου έως τις 5 Νοεμβρίου (τρέχοντος έτους).
Γράφημα διακύμανσης της τιμής μετοχής της Tesla από τις 6 Αυγούστου έως τις 5 Νοεμβρίου (τρέχοντος έτους).

Προφανώς, ο κ. Musk θα ασκήσει το δικαίωμά του να αποκτήσει τις μετοχές σε μια τόσο συμφέρουσα τιμή (συγκριτικά), ωστόσο αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσει τους αναλογούντες φόρους. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Reuters στο τέλος του περασμένου Ιουνίου κατείχε 170.500.000 μετοχές. 

Με την απόκτηση και αυτών θα πρέπει να βρει τα απαιτούμενα χρήματα για να πληρώσει τον αναλογούντα φόρο και αυτός είναι ο λόγος που θέλει να πουλήσει το 10% των μετοχών της εταιρείας του. Το κόμμα των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ έχει ζητήσει τη μεγαλύτερη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων στη χώρα με σκοπό να βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι για την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής που επιθυμεί η διακυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου κ. Joe Biden.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Musk είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Τελικά, τους τελειώνουν τα χρήματα των άλλων και ψάχνουν και για εσάς». Ο κ. Ron Wyden, ο Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο είχε ανακοινώνει ότι θα προτείνει ένα νέο νομοσχέδιο για την αύξηση φορολογίας των εταιρειών και των πολύ πλούσιων επιχειρηματιών, δήλωσε σχετικά: «Το εάν ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη θα πληρώσει φόρους ή όχι δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στο Twitter».

Τέλος, ο κ. Musk είχε αναρτήσει σε αυτό την προηγούμενη εβδομάδα την πρόθεσή του να πουλήσει μετοχές της Tesla ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ) και να δωρίσει τα χρήματα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (World Food Programme).