Γιατί οι κατασκευαστές αυτοκινήτων γίνονται πάροχοι κινητικότητας; (Video)


Οι σύγχρονες τάσεις κινητικότητας, η ψηφιακή τεχνολογία και η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ωθούν τους κατασκευαστές σε μία πρωτοφανή μετάλλαξη στην ιστορία τους. Πως ο παραδοσιακός κατασκευαστής κινητήρων και αυτοκινήτων θα γίνει μελλοντικά πάροχος υπηρεσιών  κινητικότητας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/11/2021

Η νέα κινητικότητα (new mobility) είναι ένας όρος που θα απασχολήσει πολύ τον κλάδο της βιομηχανίας αυτοκινήτων τα επόμενα χρόνια. Μια ματιά στις πρόσφατες δηλώσεις των μεγάλων στελεχών της βιομηχανίας, όπως ο Herbert Diess, CEO του Volkswagen Group στην παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου του γερμανικού κολλοσού με τον τίτλο "New Auto" και ο Luca De Meo, CEO της Renault, αρκεί για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.

O CEO του Volkswagen Group, Herbert Diess, παρουσιάζει τη νέα στρατηγική του Ομίλου με τον τίτλο  New Auto .
O CEO του Volkswagen Group, Herbert Diess, παρουσιάζει τη νέα στρατηγική του Ομίλου με τον τίτλο "New Auto".

Σύσσωμα τα στελέχη των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν δηλώσει σαφώς ότι στο μέλλον οι εταιρείες τους από κατασκευαστές αυτοκινήτων πρόκειται να μετατραπούν σε παρόχους υπηρεσιών κινητικότητας.

Ο CEO του Ομίλου Renault, Luca De Meo, στην παρουσίαση της στρατηγικής της γαλλικής εταιρείας.
Ο CEO του Ομίλου Renault, Luca De Meo, στην παρουσίαση της στρατηγικής της γαλλικής εταιρείας.

New mobility

Η λεγόμενη new mobility (βλέπε νέα κινητικότητα) είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας τον 21ο αιώνα. Οι άλλες τρεις δεν είναι άλλες από την ηλεκτροκίνηση, την αυτόνομη οδήγηση και την ψηφιοποίηση. Ενώ όμως οι τρεις τελευταίες αποτελούν και απαιτούν τεχνολογικές και μη αλλαγές στο παραγόμενο βιομηχανικό προϊόν, το αυτοκίνητο, βάζοντας το στην… πρίζα ή ενσωματώνοντας νέες ψηφιακές τεχνολογίες, η πρώτη αποτελεί ριζική αλλαγή στην ουσία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Για πολλές γενιές στον 20ό αιώνα η αυτοκίνηση σήμαινε ελευθερία, αυτονομία και ανεξαρτησία, είτε αυτό ήταν μοτοσικλέτα είτε αυτοκίνητο, και αυτός ήταν ένας από τους πυλώνες της ανάπτυξης της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» μετά τους δύο μεγάλους παγκόσμιους πολέμους. Όμως, στις μέρες μας δεν φαίνεται πλέον να υπάρχει τόσο στενή σχέση μεταξύ του αυτοκινήτου και των κατόχων του, τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο που υπήρχε κάποτε. Πλέον, το αυτοκίνητο αντιμετωπίζεται ως απλό μέσο μετακίνησης και «εργαλείο» από τις νέες γενιές, το ίδιο με το κινητό τους τηλέφωνο, γνωστό και ως smartphone.

Αυτό το γεγονός έχει αποτυπωθεί σε πολλές έρευνες και στατιστικές μελέτες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα στατιστικά στοιχεία για τις εκδόσεις νέων αδειών οδήγησης και τις πωλήσεις οχημάτων μεταξύ των νεότερων οδηγών δείχνουν μεγάλη και συνεχιζόμενη πτώση διαχρονικά.

Έτσι, οι εταιρείες με τη βοήθεια και τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία θα στρέφονται όλο και περισσότερο στην μικρής διάρκειας ενοικίαση και χρέωση της χρήσης ενός αυτοκινήτου. Ένα είδος ευέλικτου leasing, αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Στο μέλλον δεν θα είναι απαραίτητο κάποιος νέος που δεν έχει το απαιτούμενο εισόδημα να αγοράσει ή να δανειστεί από τράπεζα για να έχει στην κατοχή του το αγαπημένο του μοντέλο. Θα μπορεί απλά να το νοικιάσει για λίγες ώρες ή μέρες, χάρη στις υπηρεσίες χρονομίσθωσης. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι ένα κινητό τηλέφωνο και μια τραπεζική κάρτα.

Αυτό το νέο μοντέλο μίσθωσης θα είναι και η λύση για το πρόβλημα των συνεχών αυξανόμενων τιμών των νέων μοντέλων ηλεκτρικών και μη. Επιπλέον, ο χρήστης δεν θα έχει την ανησυχία φόρτισης, καθώς θα παραλαμβάνει το ηλεκτρικό μοντέλο της επιλογής του πλήρως φορτισμένο και έτοιμο για χρήση.

Η κράτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά και πολύ εύκολα μέσω της ανάλογης εφαρμογής για smartphone. Ήδη σήμερα, πολλές εταιρείες ενοικιάσεων έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν παρόμοια μοντέλα μίσθωσης με χρέωση με την ώρα, την ημέρα ή τα χιλιόμετρα. Ακόμα και η ίδια η Volkswagen  προσφέρει στη Γερμανία υπηρεσίες μίσθωσης για τα ηλεκτρικά της μοντέλα, όπως το ID.3.

Αυξημένη ζήτηση για κινητικότητα

Υπάρχει σήμερα μια αυξανόμενη ζήτηση για κινητικότητα και όχι αυτοκίνητα, κάτι που αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Για αυτό ίσως είναι απαραίτητο να μεταλλαχθεί πλήρως το μοντέλο λειτουργείας των κατασκευαστών, παρέχοντας μια υπηρεσία και όχι ένα βιομηχανικά κατασκευασμένο προϊόν.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μελλοντικά δεν θα μπορούν να βγάλουν αρκετά λεφτά αποκλειστικά κατασκευάζοντας και πουλώντας αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες κλπ. Άρα, πρέπει να εκμεταλλευτούν την διαμορφωμένη κατάσταση, πουλώντας τα πιο ακριβά μοντέλα στους έχοντες και να πουλήσουν υπηρεσίες ξεχωριστά στους υπόλοιπους.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και ενδεικτικά της τάσης. Η Volkswagen προσφέρει στη Γερμανία υπηρεσίες μίσθωσης για τα ηλεκτρικά της μοντέλα, όπως το ID.3. όπως αναφέραμε προηγουμένως.

Η Renault ίδρυσε ολόκληρη ξεχωριστή μάρκα για να προσφέρει μέσω αυτής τις υπηρεσίες κινητικότητας. Η Mobilize  και το πρώτο της μοντέλο, το Mobilize Limoείναι ένα όχημα που γεννήθηκε βασικά για οδηγούς και επιβάτες, για διάθεση αποκλειστικά μέσω υπηρεσιών μίσθωσης και όχι για πώληση σε ιδιώτες. Η Mobilize της Renault  ή η Free2Move της Stellantis  είναι στην ουσία θυγατρικές μάρκες που επιτυγχάνουν σταδιακά ένα επίπεδο ανεξαρτησίας από τη μητρική εταιρεία. Έχουμε δει επίσης εξαγορές εταιρειών κινητικότητας από κατασκευαστές για αυτούς τους σκοπούς.

Οι smart, PSA (πλέον Stellantis), Kia ίδρυσαν επίσης ή αγόρασαν υπηρεσίες ενοικίασης ανά λεπτό ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή plug-in υβριδικών. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν πρόσθετη κερδοφορία από αυτοκίνητα που δεν είχαν εύκολη διείσδυση στην αγορά μέσω της παραδοσιακής ιδιοκτησίας. Η Seat έχει τα δικά της ηλεκτρικά σκούτερ. Πολλές εταιρείες που νοικιάζουν ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα θα απορροφηθούν από κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ο ίδιος πάροχος μάλιστα μπορεί να προσφέρει πολυμορφικές λύσεις με ενοικίαση οχημάτων, αλλά και με δημόσια υπηρεσία μεταφοράς όπως ταξί. Τα πάντα θα είναι διαθέσιμα με λίγα κλικ σε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, απλά με το όνομά μας και τον αριθμό της τραπεζικής κάρτας.

Οι αναλυτές της αγοράς διεθνώς κάνουν λόγο για ιλιγγιώδεις αριθμούς για το πόσο μπορούν να αναπτυχθούν αυτές οι μορφές επιχειρηματικότητας. Οι νέες μορφές κινητικότητας μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 2 δις ευρώ σε κύκλο εργασιών συνολικά μέσα στην επόμενη δεκαετία. Επομένως, το μέλλον τους διαγράφεται λαμπρό.

Μπορεί σε όχι πολλά χρόνια από σήμερα να έρθει μια μέρα που λίγοι θα αγοράζουν αυτοκίνητα και οι περισσότεροι προτιμούν να πληρώνουν αποκλειστικά για τη χρήση τους.