Τι σημαίνει για την Οpel το τέλος της παραγωγής του Adam;


Beetle, 2CV ή DS – όταν κάποια μοντέλα δεν παράγονται πια, ένα μέρος της φίρμας... «πεθαίνει». Τώρα η Opel σταματάει το Adam. Είναι αυτό ένα χτύπημα ανάλογου βάρους;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/10/2018

Όσοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Opel, ώστε να εξερευνήσουν τα μοντέλα της εταιρείας, πρώτο στη σειρά θα δουν το Adam, τόσο στη βασική έκδοσή του, όσο και στην έκδοση S. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως όλα δείχνουν σαν η γερμανική φίρμα να είναι υπερήφανη γι’ αυτό το αυτοκίνητο...

Κι όμως, την επόμενη χρονιά το Adam, που έκανε ντεμπούτο το 2012 και φέρει το όνομα του ιδρυτή της εταιρείας του, θα σταματήσει να παράγεται. Ποιος είναι ο βασικός λόγος; Η πλατφόρμα του, που προέρχεται από την Opel και δε θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από τον όμιλο για άλλο μοντέλο. Μάλιστα, στο εργοστάσιο παραγωγής στο Eisenach της Γερμανίας τη θέση του από το Μάιο του 2019 θα πάρει το μικρό SUV Crossland..

Πολλοί, ειδήμονες και μη, είναι αυτοί που συμφωνούν με την άποψη ότι το Adam επηρέασε θετικά το image της Opel. Η σχεδίαση των αυτοκινήτων της δεν είχε εδώ και καιρό κάτι το ιδιαίτερο, ενώ έγιναν ευρέως γνωστά τα προβλήματα με τα εργοστάσια που έκλειναν, με τις περικοπές των μισθών και με την αποτυχημένη υπόθεση της πώλησής της από την GM.

Παρ’ όλα αυτά, το Adam συνέχισε να κυκλοφορεί, αλλά δεν... έβγαζε τα λεφτά του. Άλλωστε, οι άφθονες για τον πελάτη δυνατότητες δημιουργίας ενός ξεχωριστού στιλ στο εσωτερικό ήταν κάτι που στοίχιζε πολύ στην Opel. Επομένως, ακόμα κι αν οι πωλήσεις έβαιναν καλύτερα, το Adam ήταν καταδικασμένο...Έτσι, παρότι το Adam δεν έχει στην γκάμα της Opel το ρόλο, που έχει η 911 στην γκάμα της Porsche, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η παύση της παραγωγής του Adam ήταν... μονόδρομος.