Gordon Murray T.50: Ο ήχος του V12 της Cosworth είναι απλά σοκαριστικός (video)


Πόσο συχνά βλέπουμε ένα αυτοκίνητο ασφαλείας να επισκιάζει με τον ήχο του τα αγωνιστικά που το ακολουθούν;

  • 15/4/2022

Προφανώς στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1 κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί, αφού είναι γνωστός ο σάλος που έχει ξεσπάσει αυτές τις ημέρες αναφορικά με τις δυνατότητες της Aston Martin Vantage και τις δυσκολίες που προκαλεί στους πιλότους με τον ρυθμό της. Μάλιστα, ο Max Vertsappen δήλωσε -με το γνωστό ύφος- πως το αυτοκίνητο κινείται σαν... χελώνα.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας που έκλεψε τις εντυπώσεις στην ιστορία μας ήταν το Gordon Murray Τ.50 που εμφανίστηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην πίστα του Goodwood, στη νότια ακτή της Αγγλίας, προκειμένου να ηγηθεί στην παρέλαση των ιστορικών μονοθεσίων της Formula 1 με τους V10 κινητήρες. Αυτό που κατάφερε όμως ήταν να τραβήξει όλα τα βλέμματα από την πρώτη στιγμή που βγήκε από τα paddock, με τον σοκαριστικό ήχο του V12 συνόλου της Cosworth.

Ο κεντρικά τοποθετημένος κινητήρας έχει χωρητικότητα 4 λίτρων και αποδίδει 663 PS στις 11.500 rpm και 467 Νm ροπής. Στις ιδιαιτερότητές του περιλαμβάνεται και ο λόγος συμπίεσης του 14:1 ενώ το βάρος του ξεπερνά οριακά τα 117 kg κάτι που σημαίνει ότι είναι ο πιο ελαφρύς V12 που κυκλοφορεί στους δρόμους.

Ο ίδιος ο Gordon Murray, κατά την παρουσίαση του T.33  είχε δηλώσει: «Όταν έχεις τον κορυφαίο V12 στην ιστορία των κινητήρων εσωτερικής καύσης θα είσαι ανόητος να μην τον χρησιμοποιήσεις».

Το αυτοκίνητο που μπήκε στην πίστα του Goodwood ήταν ένα πρωτότυπο που έφερε την ονομασία VP1 ενώ οι μονάδες που θα βγουν από την γραμμή παραγωγής θα είναι 100. Παράλληλα θα κατασκευαστούν ακόμα 25 track-only αντίτυπα με ενισχυμένες επιδόσεις και μειωμένο βάρος, που θα φέρουν την ονομασία του θρύλου των αγώνων της Formula 1, Niki Lauda.

Δυναμώστε την ένταση του ήχου και δείτε το video…

Πηγή: YouTube/ Gordon Murray Automotive