To πιο ισχυρό μοντέλο της Cupra «παντρεύεται» με την Akrapovic


Η Akrapovic κάνει τα «μαγικά» της και δημιουργεί ένα νέο σύστημα εξάτμισης για το Formentor VZ5, προσφέροντας εκκωφαντικό ήχο και περισσότερη ισχύ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: AKRAPOVIC
  • 21/3/2023

Η συνεργασία της Cupra με την Akrapovic «αγγίζει» επιτέλους και το Formentor VZ5, με τους Σλοβένους να προσφέρουν ένα νέο σύστημα εξάτμισης, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα ήδη αρκετά άγρια χαρακτηριστικά του μοντέλου.

Η εξάτμιση που δημιούργησε η Akrapovic αποκλειστικά για το Formentor VZ5 είναι κατασκευασμένη από έναν συνδυασμό ανθρακονήματος και τιτανίου, και, πέρα από τον εκκωφαντικό ήχο που παράγει, μειώνει το συνολικό βάρος του οχήματος.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το κλασικό σχέδιο της εταιρείας με τις τέσσερις διαγώνιες εξαγωγές αέρα, οι οποίες είναι τοποθετημένες συμμετρικά, και έχουν κατασκευαστεί στο χέρι από ανθρακόνημα, με το εσωτερικό στρώμα να είναι φτιαγμένο από τιτάνιο, ενώ οι ενώσεις από ατσάλι υψηλών προδιαγραφών. Η χρήση αυτών των ελαφρών υλικών «γλιτώνει» 49,6% του βάρους, σε σχέση με τη συμβατική εξάτμιση, κάτι που μεταφράζεται σε 12,6 kg.

Φυσικά, η Akrapovic έχει δουλέψει και πάνω στον ήχο με ειδικές βαλβίδες και κέλυφος, τα οποία παράγουν έναν πιο έντονο κι ενισχυμένο ήχο, ενώ υπάρχει κι η δυνατότητα εξατομίκευσης του συστήματος, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε οδηγού, όσον αφορά τον ήχο.

Γι αυτόν τον λόγο, υπάρχουν διαφορετικά modes. Η λειτουργία Comfort προσφέρει έναν πιο χαλαρωτικό ήχο, κατάλληλο για μεγάλα ταξίδια ή μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Η επιλογή της λειτουργίας Sport θα ενισχύσει τον ήχο του κινητήρα, ενώ η λειτουργία Cupra είναι αυτή που θα κάνει την εξάτμιση να κροταλίσει, και το πλήρες μεγαλείο της να ξεδιπλωθεί.

Εκτός από τη βελτίωση του ήχου και την έμφαση που δίνει η εξάτμιση στο θόρυβο του κινητήρα, προσφέρει επίσης και μία μικρή αύξηση στην ισχύ του μοντέλου, και συγκεκριμένα κατά 10 PS και 27,3 Nm ροπής.