Η αναγνώριση δαχτυλικού αποτυπώματος και προσώπου έρχονται στα αυτοκίνητα


Η σύγχρονη τεχνολογία θα υιοθετηθεί και στον τρόπο που ασφαλίζουμε και απασφαλίζουμε τα αυτοκίνητά μας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 2/10/2018

Τα κλειδιά, όσο και αν ακούγεται περίεργα, είναι από τα πιο παρωχημένα μέρη στοιχεία ενός σύγχρονου αυτοκινήτου. Ακόμα και αν ενσωματώνουν σύστημα keyless go, που επιτρέπει το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα αλλά και την εκκίνηση του κινητήρα χωρίς τη χρήση του κλειδιού αυτού καθαυτού που μπορεί να παραμείνει στην τσέπη ή στην τσάντα.

Στην τελευταία περίπτωση το πρόβλημα είναι η ασφάλεια, καθώς στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές συσκευές που μπορούν να αντιγράψουν τους κωδικούς από απόσταση και ακόμα και να παρεμβάλλονται τοίχοι. Στη συνέχεια και αφού έχουν τους κωδικούς οι επιτήδειοι μπορούν να ξεκλειδώσουν το αυτοκίνητο και να φύγουν σαν κύριοι.

Έτσι το επόμενο βήμα θα είναι η χρήση συστημάτων αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης προσώπου, προκειμένου το καθένα μεμονωμένα ή και τα δύο μαζί να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στο αυτοκίνητο και την ενεργοποίηση όλων των συστημάτων του.

Το πλεονέκτημα της χρήση των συστημάτων αυτών δεν είναι μόνο η ασφάλεια αλλά και η δυνατότητα που παρέχουν να επιλέγονται αυτόματα οι προσωπικές επιλογές του κάθε οδηγού. Παράλληλα ανάλογα με το χρήστη μπορούν να τεθούν κάποιοι περιορισμοί, π.χ. στην απόδοση του κινητήρα -ειδικά στα ηλεκτρικά μοντέλα- από τους γονείς όταν χρησιμοποιούν τα παιδιά τους το αυτοκίνητο.