Η αντίδραση του ACEA για την «παράταση ζωής» που πήραν οι ΜΕΚ μέσω των e-fuels


Η Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτου τονίζει στη δήλωσή της πως πρέπει πλέον να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε τα EV να γίνουν πιο προσιτά στους πολίτες.

  • 28/3/2023

Με ανακοίνωση η Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA) υποδέχεται θετικά την έγκριση του κανονισμού για την απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με ΜΕΚ το 2035, ενώ παράλληλα χαιρετίζει την απόφαση για την εξαίρεση των κινητήρων που λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα.

Παράλληλα η κα.Sigrid de Vries τονίζει πως πλέον σειρά παίρνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα κάνουν πιο προσιτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα δώσουν πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες στους κατασκευαστές. Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωσή της: 

«Η πορεία πλέον έχει οριστεί. Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας χαιρετίζει τη βεβαιότητα του σχεδίου που φέρνει η σημερινή ημέρα-ορόσημο και εργάζεται με ταχύτατο ρυθμό για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή την πολύ σημαντική πρόκληση. 

Όλα τα μέλη του ACEA πιστεύουν στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και έχουν δεσμευτεί να πετύχουν τον στόχο για μηδενικές εκπομπές CO2 από το 2035. 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια ουδέτερη τεχνολογικά προσέγγιση – με τον ηλεκτρισμό να βρίσκεται στον πυρήνα της – είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε τους στόχους για το κλίμα. 

Την προηγούμενη χρονιά, 1 στα 5 αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στην Ε.Ε. έμπαιναν σε πρίζα. Μέχρι το 2030 προβλέπεται αυτή η αναλογία να αυξηθεί σε 3 στα 5, βάζοντας την Ευρώπη μπροστά στην παγκόσμια κούρσα. Τώρα οι νομοθέτες πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα πειστούν να στραφούν μαζικά προς την ηλεκτροκίνηση. 

Αυτό σημαίνει ότι τα EV θα πρέπει να γίνουν πιο προσιτά ως προς την τιμή τους και θα μπορούν να φορτίζουν απροβλημάτιστα. Επίσης η βιομηχανία χρειάζεται ανταγωνιστική πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες και ενέργεια, ώστε να υπάρχει ένα βιώσιμο σχέδιο για μέλλον της Ευρώπης. 

Ανυπομονούμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα επόμενα νομοθετικά βήματα».