H Audi είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα pickup για να κοντράρει το Ford Ranger


Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Audi είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια pickup πρόταση ώστε να μπει στο... μάτι αντίστοιχων μοντέλων, όπως το Ford Ranger.

  • 18/3/2022

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα αναπτύξουμε ένα pickup, αλλά το εξετάζουμε σοβαρά. Αρκετά σύντομα, ίσως παρουσιάσουμε κάτι». Αυτή η ατάκα του CEO της Audi Markus Duesmann που έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας οικονομικής έκθεσης πριν από λίγες ώρες, φούντωσε τα σενάρια που θέλουν τα τέσσερα δαχτυλίδια να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μπουν στην κατηγορία των pickups.

Θυμίζουμε πως αυτή η ιδέα δεν είναι ακριβώς νέα. Και στο παρελθόν η Audi είχε εμφανιστεί έτοιμη να παρουσιάσει μια αντίστοιχη πρόταση και έκτοτε είχαν εμφανιστεί μια σειρά από πιθανούς σχεδιασμούς που θα ενδέχεται να αφομοιώσει η πρόταση.

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια που ξεδιπλώνονται μετά από αυτή τη δήλωση; Το πρώτο αφορά ένα μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης ώστε η Audi να μπει στο… μάτι της συμμαχίας των VW και Ford που κατέχουν ηγετική θέση σε αυτή την κατηγορία.

Η VW έχει ωφεληθεί μέσα από αυτό το σχήμα αποκτώντας πρόσβαση στην πλατφόρμα του Ford Ranger πάνω στην οποία παρουσιάζει τη δική της πρότασης, το Amarok. Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ο χρόνος που πιέζει, αφού οι ΜΕΚ –σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα- έχουν ξεκινήσει να μετράνε αντίστροφα.

Παράλληλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη πρόσφατη αποτυχία της Mercedes που προσπάθησε κάτι ανάλογο με το X-Class το οποίο περπάτησε στην αγορά μόλις για 2.5 χρόνια με χαμηλά νούμερα πωλήσεων. Σίγουρα η Audi δεν θα ήθελε να εγκλωβιστεί μέσα σε μία αντίστοιχη κατάσταση.

Μία άλλη επιλογή θα ήταν η ανάπτυξη ενός αμιγώς ηλεκτρικού pickup. Αυτό το σενάριο δείχνει να προσφέρει πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις αφού η εταιρεία έχει ήδη πρόσβαση στις πλατφόρμες MEB και PPE που "κουμπώνουν" με την τετρακίνηση και κατά συνέπεια το κόστος της ανάπτυξης θα περιοριστεί μόνο στον σχεδιασμό του αμαξώματος.

Θυμίζουμε ότι το πιο κοντινό μοντέλο που έχει παρουσιάσει η Audi στην παραπάνω λογική ήταν το ΑI:Trail quattro. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στην Έκθεση Αυτοκινήτου στην Φρανκφούρτη το 2018 και αφορούσε ένα αμιγώς ηλεκτρικό off-road πρωτότυπο το οποίο έφερε ένα σημαντικό πλεονέκτημα ως προς τη γωνία προσέγγισης και διαφυγής σε σχέση με ένα συμβατικό όχημα.