Η Audi κάνει οικονομία όχι μόνο στην κατανάλωση


ΤΟ 2018, ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ AUDI ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 25.000 ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 13.500 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ.

  • 1/2/2019

Η Audi βασίζεται σε απλές διαδικασίες για να διαχειριστεί τις ιδέες της. Εμπειρογνώμονες από όλα τα τμήματα εξετάζουν τις υποδείξεις των εργαζομένων και αποφασίζουν για την εφαρμογή τους. Μια ψηφιακή πλατφόρμα ενημερώνει τους υπαλλήλους της Audi για την πρόοδο που σημειώθηκε σε αυτή τη διαδικασία, διασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Παράλληλα ένας σύμβουλος ιδεών συμβουλεύει τους υπαλλήλους.

Τρεις ιδέες αποτελούν παραδείγματα των μεγάλων δυνατοτήτων των προτάσεων βελτίωσης. Δύο υπάλληλοι από τη Neckarsulm, των οποίων η δουλειά είναι να βάφουν αυτοκίνητα με ειδική βαφή, επέτρεψαν τη σημαντική μείωση της χρήσης του χρώματος μέσω ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος παραγγελίας χρωμάτων. Με περίπου 1.100 αυτοκίνητα βαμμένα σε ειδικά χρώματα κάθε χρόνο, η Audi εξοικονομεί έτσι το ποσό των € 280.000.

Ένα άλλο παράδειγμα από την παραγωγή στο Neckarsulm είναι ότι στο παρελθόν, πρόσθετες ετικέτες barcode έπρεπε να κολληθούν σε πλαστικά εξαρτήματα επειδή η προηγούμενη τεχνολογία ανάγνωσης barcode μπορούσε μόνο να διαβάσει ασπρόμαυρες εικόνες. Η ιδέα ενός υπαλλήλου ήταν να χρησιμοποιήσει μια ειδική κάμερα που μπορεί να διαβάσει τον κώδικα δεδομένων που υπήρχε ήδη στα εξαρτήματα. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για επιπλέον αυτοκόλλητα και σημαίνει εξοικονόμηση περίπου € 21.000 κάθε χρόνο ενώ εξοικονομούνται περίπου άλλες € 40.000 ετησίως χάρη στην ιδέα τριών εργαζομένων στο Ingolstadt.

Πρότειναν την τοποθέτηση ενός ακροφύσιου πεπιεσμένου αέρα στην κεφαλή συγκόλλησης λέιζερ του ρομπότ που συγκολλά δύο εξωτερικά μέρη της πόρτας του πίσω μέρους του Audi Q2. Αυτό το ακροφύσιο μειώνει την ποσότητα υπολειμμάτων που παράγεται κατά τη συγκόλληση. Έτσι, οι εργάτες δε θα χρειάζεται πλέον να καθαρίζουν με το χέρι τα υπολείμματα της συγκόλλησης. Συνολικά πέρυσι η Audi εξοικονόμησε 109,1 εκατομμύρια ευρώ μόνο στο Ingolstadt και το Neckarsulm. Μερικά από αυτά επιστράφηκαν στους υπαλλήλους με τη μορφή μπόνους: συνολικά 8,1 εκατομμύρια ευρώ.

Η Audi εκπονεί σχέδιο προτάσεων εδώ και 50 χρόνια και το πρόγραμμα ιδεών υπάρχει από το 1994. Ο Όμιλος Audi έχει επίσης δημιουργήσει προγράμματα ιδεών στις άλλες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις του. Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις Audi στη Győr και στις Βρυξέλλες υπέβαλαν συνολικά 11.890 προτάσεις για βελτίωση το 2018, εξοικονομώντας στην εταιρεία πάνω από 34 εκατομμύρια ευρώ.