Η Audi θέλει να καταργήσει όλους τους διακόπτες στα αυτοκίνητά της


Η ψηφιοποίηση των αυτοκινήτων αφήνει μεγάλα περιθώρια στους σχεδιαστές για να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο κόσμο χωρίς τους κλασικούς διακόπτες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 14/12/2019

Τα μηνύματα υπάρχουν εδώ και καιρό και η ψηφιακή επανάσταση του αυτοκινήτου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κάτι που όπως φαίνεται ακόμα και από μοντέλα ευρείας κυκλοφορίας,, όπως το νέο Golf, οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές στο πως σχεδιάζονται και κατασκευάζονται τα ταμπλό των αυτοκινήτων.

Οι οθόνες έχουν πλέον κυριαρχήσει σε κάθε σημείο των σαλονιών στις ακριβές κατηγορίες, επιτρέποντας τον έλεγχο με την αφή (ή άλλες μεθόδους) όλων των βασικών λειτουργιών ενός οχήματος. Όπως για παράδειγμα το RS Q8 της Audi το οποίο έχει τρεις οθόνες στους εμπρός επιβάτες ενώ η Porsche προσθέτει ακόμα μία μπροστά από τον συνοδηγό.

Αυτό όμως μάλλον είναι η αρχή κάποιων ακόμα μεγαλύτερη εξελίξεων, καθώς ο υπεύθυνος σχεδίασης των Audi, Marc Lichte, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ότι θέλει να απαλλαγεί τελείως από τα κλασικά κουμπιά και τους διακόπτες στα μελλοντικά μοντέλα της εταιρίας.

Το όραμά του για τα αυτοκίνητα της Audi μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας είναι να έχουν ένα εντελώς ψηφιακό περιβάλλον γεμάτο οθόνες και δυνατότητες εικονικής πραγματικότητας. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα οι πίνακες οργάνων θα μικρύνουν και θα δώσουν την θέση τους σε μεγαλύτερα και πιο σύνθετα Head Up Displays, ενώ  οι διάσπαρτες οθόνες που υπάρχουν σήμερα, θα ενωθούν σε μία, στην οποία θα έχει πρόσβαση και ο συνοδηγός και μέ δυνατότητα ελέγχου όλων των λειτουργιών του αυτοκινήτου.

Το πέρασμα σ' αυτή τη νέα εποχή δεν θα είναι πάντως εύκολο, μιας και υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού που δεν είναι εξοικειωμένο με αυτή τη νέα τάση. Ενώ στην βιασύνη τους οι κατασκευαστές να παρουσιάσουν κάτι εντυπωσιακό και μοντέρνο, κάνουν πολλές φορές λάθη και έχουν αρκετές παραλείψεις σ' αυτά τα νέα μέσα. Όπως και να έχει πάντως, το αυτοκίνητο αλλάζει δραματικά και σ' αυτόν τον τομέα, και καλό θα είναι να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όλοι μας.