Η αύξηση των επιτοκίων από τη FED έριξε ακόμα περισσότερο την τιμή του πετρελαίου


Το διάγγελμα Πούτιν, με την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης, προκάλεσε προσωρινή αύξηση των τιμών, ωστόσο η παρέμβαση της FED υπερίσχυσε και έριξε την τιμή του πετρελαίου.

  • 22/9/2022

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου δεν λέει να σταματήσει, με την κατρακύλα να συνεχίζεται και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Αρχικά οι δείκτες έδειξαν να επηρεάζονται από το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν με την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης, σημειώνοντας άνοδο στο Brent κατά 3,05% (στα 93,42 δολ. το βαρέλι) και την ίδια πορεία ακολούθησε το αμερικανικό αργό όπου αυξήθηκε κατά 3,15% (86,58 δολ. το βαρέλι).

Η απόφαση, όμως, της FED να αυξήσει για τρίτη φορά τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (πλέον είναι τα υψηλότερα από το 2008) υπερίσχυσε και έτσι η τιμή του πετρελαίου άρχισε να υποχωρεί και έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης να σημειώνεται πτώση στο Brent κατά 0,43% (90,229 δολ. το βαρέλι) και το αμερικανικό αργό να είναι στο -0,86% (83,218 δολ. το βαρέλι).

Συνεπώς η μηνιαία μεταβολή του Brent έχει υποχωρήσει περίπου κατά 6% ενώ από την άλλη το αμερικανικό αργό έχει ακολουθήσει την ίδια πορεία, με πτώση μεγαλύτερη του 7,5%.

Εδώ και αρκετές ημέρες η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές που είχαν διαμορφωθεί την 24η Φεβρουαρίου 2022 όταν και ξεκίνησε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή η FED δεν αναμένεται να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων αφού στόχος είναι να αντιμετωπίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό ο οποίος έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του '80.