Η Bentley «τιμά» τον W12 με 4 περιορισμένες εκδόσεις «Speed Edition 12» (photos)


Θα παραχθούν από 120 «αντίγραφα» των Bentayga, Flying Spur, Continental GT και Continental GTC που θα «φορούν», ασφαλώς, τον V12 κινητήρα 6,0 L.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 10/5/2023

Για να γιορτάσει τον εμβληματικό κινητήρα W12, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο από το 2003, η Bentley δημιούργησε την περιορισμένη σειρά εκδόσεων «Speed Edition 12».

Είναι ήδη γνωστό ότι η παραγωγή του 12κύλινδρου W12 θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2024, έχοντας ξεπεράσει τις 100.000 μονάδες παραγωγής και έτσι τα συγκεκριμένα μοντέλα αποτελούν τον κατάλληλο αποχαιρετισμό σε ένα «κόσμημα» της μηχανολογίας.

Η σειρά θα αποτελείται από 120 ειδικά «αντίγραφα» των Bentayga, Flying Spur, Continental GT και Continental GTC, τα οποία θα διαθέτουν μοναδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, όπως επιγραφές «Edition 12», ειδικά κεντήματα και ραφές καθισμάτων, ένθετα στις μάσκες και αριθμημένη επιγραφή στον κινητήρα.

Το εντυπωσιακό πακέτο ολοκληρώνεται από τις μαύρες ζάντες 22 ιντσών με ασημένιες δαγκάνες φρένων, που εστιάζουν στην απόδοση. Προαιρετικά θα είναι διαθέσιμο και ένα εξελιγμένο φινίρισμα γκρι-πράσινης βαφής Opalite. Επιπλέον, οι τυχεροί ιδιοκτήτες θα λάβουν και μία αναμνηστική «μικρογραφία» του W12 κινητήρα σε κλίμακα 15%.

Από την πρεμιέρα του twin-turbo κινητήρα 6,0 L το 2003, η Bentley δε σταμάτησε να τον εξελίσσει, ανεβάζοντας τα επίπεδα απόδοσής του. Η ισχύς αυξήθηκε κατά 27% και η ροπή κατά 54%, ενώ οι εκπομπές ρύπων μειώθηκαν κατά 25%.

Στην περιορισμένη σειρά «Speed Edition 12», ο W12 αποδίδει 659 PS στις 5.000-6.000 rpm, με την ροπή των 900 Nm να είναι διαθέσιμη από τις 1.500 rpm και να παραμένει αμείωτη έως τις 5.000 rpm.

Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των 4 μοντέλων είναι διακριτικά, αλλά προσεκτικά επιμελημένα, ώστε να αναγνωρίζεται αμέσως ο ειδικός χαρακτήρας τους. Φροντίζουν γι’ αυτό οι ασημένιες δαγκάνες φρένων, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες σε κανένα άλλο μοντέλο της Bentley.

Οι Continental GT και Convertible διαθέτουν σήμα Speed Edition 12 στο μπροστινό φτερό, ενώ τα μοντέλα Bentayga και Flying Spur φέρουν σήματα Edition 12 στο πίσω μέρος, μαζί με το υπάρχον σήμα Speed. Ανοίγοντας το καπό αποκαλύπτει μια αριθμημένη πινακίδα Edition 12 στο κάλυμμα του κινητήρα.

Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από την προσοχή στη λεπτομέρεια και τα χειροποίητα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η κεντημένη επιγραφή «Edition 12» στα καθίσματα.

Το μαύρο χρώμα Beluga είναι το βασικό και συνδυάζεται με διάφορους χρωματισμούς για την ταπετσαρία (μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί).

Οι αεραγωγοί είναι μοναδικής σχεδίασης, με τον αριθμό «12» να υπάρχει στα χειριστήρια, ενώ στην πρόσοψη από καπλαμά μπροστά από τον συνοδηγό αναγράφεται η σειρά ανάφλεξης του W12!