Η BMW αναμένει πτώση των πωλήσεων και εξηγεί το γιατί


Τα τριμηνιαία κέρδη της BMW εκτινάχθηκαν κατά 23%, αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει πτώση των πωλήσεων καθώς ο πληθωρισμός «χτυπάει» την πόρτα των καταναλωτών.

  • 3/11/2022

Η BMW είχε περισσότερα από τα αναμενόμενα κέρδη στο προηγούμενο τρίμηνο, τα οποία αυξήθηκαν κατά 23% στα 3,18 δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στις υψηλές τιμές των αυτοκινήτων, αλλά προειδοποίησε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα επιτόκια θα αρχίσουν να επιβαρύνουν τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες.

«Τα σταθερά μας αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου υπογραμμίζουν ότι η ευελιξία δημιουργεί ανθεκτικότητα... είμαστε σε καλό δρόμο για να πετύχουμε τους στόχους μας για το 2022», δήλωσε ο CEO της BMW Oliver Zipse.

Η ανθεκτική ζήτηση και τα χαμηλά αποθέματα επέτρεψαν στη BMW και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξήσουν τις τιμές τους, αλλά με τους κινδύνους ύφεσης να αυξάνονται και οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια τους, οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αποφεύγουν τις μεγάλες αγορές.

Η BMW προειδοποίησε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα επιτόκια θα πλήξουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μέσα στους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομικών Nicolas Peter είπε ότι η BMW αναμένει ότι η «θετική της δυναμική» θα συνεχιστεί το 2023, με τις πωλήσεις ολόκληρου του έτους να είναι ελαφρώς χαμηλότερες από το 2021, ενώ οι πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να διπλασιαστούν.

Η εταιρεία είπε ότι η πρόβλεψή της για το λειτουργικό περιθώριο για ολόκληρο το έτος παραμένει στο εύρος του 7-9%.

Παρά τη συνολική πτώση των πωλήσεων κατά 9,5% την ίδια περίοδο πέρυσι, τα έσοδα του τρίτου τριμήνου της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 35% στα 37,18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η BMW σημείωσε κέρδη 4,1 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 3,4 δισ. ευρώ.